Een depressie is erg vervelend en ongrijpbaar. Veel vrouwen die in de overgang terecht komen krijgen te maken met een depressie. Het is een van de meest voorkomende psychische stoornissen. Het is niet zomaar een gewone somberheid. Om van een stoornis als een depressie te kunnen spreken moeten minimaal vijf van de negen symptomen, die bij een depressie horen, voorkomen.
Daarbij horen onder andere somberheid en/of verlies van interesse of plezier. Bij vrouwen komt een depressie twee keer vaker voor dan bij mannen. Ook de kans op herhaling bij vrouwen op een depressie is veel groter. Er zijn diverse onderzoeken gedaan en daaruit blijkt dat van de volwassen Nederlanders ongeveer 6% een depressie heeft. Dit zouden in totaal 750.000 Nederlanders zijn.
Wil je weten wat er met je lichaam gebeurt tijdens de overgang? Lees dan het gratis rapport Overgangshormonen in Balans.
Inhoudsopgave:
Het is niet altijd een depressie
Het is niet altijd een depressie
Let wel goed op dat je niet altijd hoeft te denken aan een depressie als je somber of verdrietig bent. Je kunt ook wel eens verdrietig of somber zijn en dan zit je niet meteen in een depressie. Bij een depressie gaat het over een negatieve stemming en daar kom je niet zomaar uit. Je kunt er erg veel last van hebben en het kan ook zorgen dat je je werk niet meer kunt doen en dat sociale contacten er onder lijden.
Er kan bijvoorbeeld over een klinische depressie gesproken worden als het gaat over een stemmingsstoornis die zich kenmerkt door een verlies van levenslust of een zwaar sombere stemming. Als je een depressie niet op de juiste manier behandelt dan zal deze verergeren. Dit is voor jezelf niet fijn maar ook je omgeving kan er veel last van ondervinden.
Overgang en depressie
Tijdens de overgang kunnen vrouwen te maken krijgen met een depressie. Je lichaam gaat veranderen en door alle schommelingen in je lichaam kan dat erg verwarrend zijn. Je was misschien zeker van jezelf en nu schaam je je snel en ben je erg onzeker. Dit kan erg lastig zijn voor jou en je omgeving. Je begrijpt zelf niet wat er met je aan de hand is en waarom dat zo is.
Zorg in ieder geval dat je er niet mee rond blijft lopen. Zorg ervoor dat je hulp krijgt en er met anderen over kunt praten. Een depressie moet je niet onderschatten. Als je de diagnose depressie krijgt, is het belangrijk meteen te bekijken wat je er aan kunt doen en wat je omgeving voor jou hierin kan betekenen.
Symptomen depressie
Bij een depressie horen verschillende kenmerken. Je kunt namelijk last krijgen van sombere buien en je kunt je helemaal hopeloos voelen. Je kunt ook angst voelen en alleen maar negatief denken. In het begin zul je dat zelf nog niet door hebben maar je omgeving kan het goed opmerken. Misschien vragen ze wel aan je wat er gaande is of dat er problemen zijn. Bij een depressie kun je je ook schuldig voelen en geen vertrouwen meer hebben.
Herken daarom de kenmerken van een depressie en laat je helpen wanneer anderen het aanbieden. Het is ook goed om zelf aan de slag te gaan om te bekijken wat je er aan kunt doen. Vrouwen die in de overgang zijn, zijn erg gevoelig en kunnen met een depressie te maken krijgen, maar dat hoeft natuurlijk niet. Dit is voor alle vrouwen weer anders, het ligt er ook aan hoe je met een situatie als deze om kunt gaan.
Heb je last van een depressie? Laat een berichtje achter dan geef ik er persoonlijk antwoord op. Heb jij last van een overgangsdepressie? Wil je jezelf weer goed voelen? Neem dan eens een kijkje naar ons programma Overgangstransformatie.
Joanna
op 05 Aug 2017Sjoukje nauta
op 05 Nov 2017Ria Kamelle
op 05 Nov 2017Elf
op 28 Jun 2018Thea
op 19 Sep 2018Thea
op 19 Sep 2018kaja
op 10 Jan 2019