Wanneer je de keuze hebt gemaakt om hormoonsubstitutietherapie bijwerkingen ontrafeld: waarom je het beter kunt laten te volgen, dan kan dat zorgen voor bijwerkingen. Dit is per persoon anders. Sommige vrouwen hebben helemaal geen hormoonsubstitutietherapie bijwerkingen. Het is dan ook heel verschillend met wie je over hormoonsubstitutietherapie spreekt en welke keuze je zelf gaat maken. Sommige vrouwen vinden het geweldig en zullen de hormoontherapie je echt aanraden, maar er zijn ook vrouwen die na het stoppen met de hormoonsubstitutietherapie weer volop klachten kregen.
Ze zien het dan ook meer als een uitstel en hebben dan liever meteen de klachten en niet pas naderhand wanneer je dus met de hormoonsubstitutietherapie zou stoppen. Als je zou stoppen met de hormoonsubstitutietherapie, dan stop je dus met het toevoegen van extra hormonen. Je valt dan dus terug op die verminderde hormoonaanmaak, waar je lichaam eerder nog niet zo goed aan kon wennen.
Het kan zorgen voor een heftige reactie. Je lichaam moet om leren gaan met de hormoonveranderingen. Het moet de veranderingen eerst zelf opvangen en andere organen moeten nog aan worden gezet om de hormoonaanmaak over te kunnen nemen. Het is beter om niet in een keer te stoppen met de hormoonsubstitutietherapie, je kunt het beter rustig afbouwen. Je kunt er dan zelf ook wat aan wennen en je lichaam kan zich ook rustig aan voorbereiden, dan komt het niet in een keer.
Je zou het moment van stoppen met hormoonsubstitutietherapie kunnen zien als het moment van je laatste menstruatie. Je lichaam is volop bezig met veranderingen en een nieuw proces. Het zal dus even duren voordat je je weer helemaal jezelf voelt. Het heeft tijd nodig om je lichaam zich aan te laten passen, hoelang dat precies is kan niet van tevoren gezegd worden.
Lees hier meer over je hormoonveranderingen en breng je hormonen in balans zonderhormoonsubstitutietherapie.
Inhoudsopgave:
Wetenschappelijk onderzoek en hormoontherapie
Welke hormoontherapie bijwerkingen heb je?
Wetenschappelijk onderzoek en hormoonsubstitutietherapie
Wat zegt wetenschappelijk onderzoek overhormoonsubstitutietherapie? Volgens een internationaal consortium van onderzoekers gebaseerd op 52 studies neemt de kans op eierstokkanker toe. De onderzoekers gebruiken gegevens van 12.110 vrouwen die eierstokkanker hadden én ooit hormoontherapie hadden gekregen. Het resultaat is schokkend. Meer dan de helft van alle vrouwen had hormoontherapie gekregen.
Eerdere studies in de jaren zeventig toonden aan dat de toevoeging van oestrogeen – doorhormoonsubstitutietherapie – de kans op baarmoederkanker significant doen laten stijgen. In de jaren negentig werd ook aangetoond dat de kans op borstkanker toeneemt door hormoontherapie.
In 2002 moest een onderzoek van Woman’s Health vroegtijdig worden stopgezet, omdat niet alleen de kans op borstkanker toenam maar ook het aantal beroertes en hartaanvallen. Volgens de laatste inzichten van onderzoekers is er een direct verband tussen het toevoegen van de hormonen en de stimulering op tumoren.
Lees hier het artikel van NRC: Hormoontherapie in overgang vergroot risico eierstokkanker
Welke hormoonsubstitutietherapie bijwerkingen heb je?
Sommige vrouwen zijn meteen te spreken over de hormoonsubstitutietherapie, andere vrouwen wat minder. Daarom is het goed als je deze therapie overweegt om je eerst goed te oriënteren. Het kan namelijk zijn dat je lichaam er goed op reageert, maar je kunt ook erg veel bijwerkingen krijgen. Dit is vaak niet prettig, maar weegt het op tegen wat je anders voelt zonder hormoontherapie? Dit kan vaak niet zomaar besloten worden.
Zorg dat je voldoende informatie krijgt door naar ervaringen van anderen te luisteren. Ben op de hoogte van de mogelijke bijwerkingen van hormoonsubstitutietherapie. Pas dan kun je zelf de beslissing nemen of je er wel of niet mee start. Zekerheid vooraf over het al dan niet slagen ervan krijg je op geen enkele manier, daarvoor moet jij de hormoontherapie zelf ondergaan.
Ga je hormoonsubstitutietherapie volgen?
Ieder lichaam is anders, je kunt van tevoren niet zeggen of je lichaam goed zal reageren op de hormoonsubstitutietherapie of niet. Je zou ook kunnen bekijken als je een paar behandelingen ondergaat wat je ermee doet. Dan merk je al snel of je lichaam er meerdere bijwerkingen van krijgt of dat je het gewoon als draaglijk ervaart. Het kan ook zijn dat je er meer last van gaat krijgen als je gaat stoppen. Maar ook dit zul je zelf moeten ervaren. Anderen kunnen je aangeven wat het bij hen heeft gedaan, maar hoe jouw lichaam met de hormoontherapie om gaat kan heel anders zijn. Neem daarom de tijd om dat te onderzoeken en misschien kan hormoontherapie voor jou een oplossing zijn.
Wat is jouw beslissing? Ga je hormoonsubstitutietherapie volgen of heb je twijfels? Laat hieronder een reactie achter en deel dit bericht met je vrienden. Als je meer informatie wilt over de overgang kijk dan eens naar dit programma Overwin je Overgang:
Jeannette
op 07 Apr 2016Anima Vugteveen
op 30 Oct 2016Jeannette
op 13 May 2016Griet
op 30 Jan 2017Ria Kamelle
op 01 Feb 2017Pleun
op 05 May 2017