Hormonen tijdens de overgang
Tijdens de overgang spelen de hormonen op. De overgang bestaat uit een aantal fasen die je lichaam door gaat maken. Er zijn drie fasen die nu nader besproken worden:
Wil je informatie over de veranderende hormoonhuishouding tijdens de overgang? Download dan gratis het rapport Overgangshormonen in Balans.
Inhoudsopgave:
Ga je overgangshormonen gebruiken?
Premenopauze
De premenopauze is de periode waarin je je laatste menstruatie doormaakt. In deze fase schommelen de hormonen. Ook houden de eierstokken op met het aanmaken van hormonen. Wanneer je in deze fase terecht komt, weet je niet precies. Dit kan namelijk per vrouw verschillen. Let hierbij wel goed op wanneer je uit gaat spreken dat je in de premenopauze zit. Je kunt niet direct zeggen dat je in de fase zit. Het duurt een tijdje voordat je het zeker weet. Je weet namelijk niet zomaar wanneer je laatste menstruatie is aangebroken. Het heeft tijd nodig om dit vast te kunnen stellen en vaak kun je pas een tijdje achteraf zeggen van ‘toen’ bevond ik me in de premenopauze. Houd daarom voor jezelf goed bij wanneer je aan het menstrueren bent dan kun je het voor jezelf altijd terug rekenen wanneer je je in deze fase bevond. Ook al is het per vrouw wisselend, je kunt het zelf wel achterhalen als je het bij gaat houden.
Menopauze
Dit is de dag van de laatste menstruatie. Dit kan vastgesteld worden nadat deze een jaar weg is gebleven. De hormonen schommelen en de lichamelijke en de geestelijke reacties zijn in deze fase ook verhoogd. Je kunt voor jezelf niet zeggen nu ben ik aangekomen in de menopauze. Vaak kun je het na een jaar pas aangeven en zeggen toen bevond ik me in die periode. Als je voor jezelf alles over je menstruatie goed bij gaat houden, dan kun je achterhalen wanneer je je in deze periode bevond. Dit kun je voor jezelf gewoon willen weten of je kunt er met andere vrouwen over praten over hoe je die periode toen hebt ervaren.
Postmenopauze
In deze fase komt het lichaam beetje bij beetje terug in nieuw evenwicht. De hormonen komen ook nieuw in evenwicht maar de lichamelijke en geestelijke reacties zijn nog wel aanwezig. Je merkt weer wat veranderingen, je gaat je vaak ook weer wat beter voelen omdat je meer in evenwicht komt. Het is belangrijk dat je de tijd gaat nemen en rustig weer tot jezelf gaat komen. De een zal er meer van merken dan de ander. Maar geef je lichaam de tijd om weer te wennen aan het feit dat er veel hormoonschommelingen zijn geweest. Het valt allemaal weer wat beter op zijn plaats waardoor je je lichamelijk en geestelijk beetje bij beetje ook weer fitter gaat voelen.
Ga je overgangshormonen gebruiken?
Er zijn verschillende factoren die mede bepalen of je wel of geen overgangshormonen moet gaan gebruiken. Natuurlijk beslis je zelf of je dit gaat doen of niet. Maar ook je lichamelijke en geestelijke welbevinden spelen daarin een rol. Net als de risicofactoren, de erfelijke en lichamelijke aandoeningen. Waar veel vrouwen tegenaan lopen tijdens de overgang is dat zij niet voldoende op de hoogte zijn van het hormoon of pilgebruik tijdens de overgang. Veel vrouwen kiezen liever niet voor het hormonengebruik, omdat je dan medicatie gaat stoppen in een gezond lichaam. Laat je in ieder geval goed informeren over wat er allemaal kan gebeuren als je hormonen zou slikken. Je kunt ook op zoek gaan naar ervaringen van vrouwen die hier ervaring mee hebben. Ook dan krijg je een duidelijk beeld van wat hormonen tijdens de overgang met je kunnen doen en of je die keuze wel of niet moet maken.
Wil je meer weten over de overgang en hoe het invloed heeft op je hormoonhuishouding? Ben je op zoek naar tips om de overgang te overwinnen? Kijk dan eens naar mijn programma: Overwin je Overgang