Hoe lang duurt de overgang?

Vrouwen komen vanzelf in de overgang, de ene vrouw wat vroeger of later dan de andere, maar niemand ontkomt eraan. Sommige vrouwen kijken er erg tegenop en andere vrouwen laten het gewoon over zich heen komen.

De overgang is niets iets wat je zomaar eventjes overkomt, het is een heel proces waar je lichaam naar toewerkt. De overgang is een proces dat eigenlijk uit drie fasen bestaat. Hoelang het in totaal gaat duren is lastig te zeggen, bij de ene vrouw duurt het langer dan bij de andere vrouw. Ook het moment waarop je in de overgang raakt is bij elke vrouw anders.

Gemiddeld raak je rond je 50ste jaar in de overgang. Maar het kan ook zijn dat het tien jaar eerder is of vijf jaar later. Het moment waarop je in de overgang terecht komt ligt al wel vast in de genen. Het is namelijk niet zo dat je menstruatie ineens stopt. Er gaan jaren aan vooraf en je lichaam moet hier dan ook echt naar toe werken.

Wil je meer weten over je hormoonhuishouding? Klik hier en we sturen je direct het e-boek: “Overgangshormonen in Balans” naar je inbox.

Inhoudsopgave:

Fasen in de overgang

Tweede en derde fase overgang

Fasen in de overgang

De overgang kent eigenlijk drie fasen, de eerste fase is de pre menopauze. Pre wil zeggen voor. Het is de periode die plaatsvindt voor de laatste menstruatie. De hormonen beginnen nu een beetje te schommelen. De eierstokken gaan nu ook langzaamaan stoppen met de aanmaak van hormonen in je lichaam. Het lichaam heeft nu steeds meer tijd en energie nodig om eitjes te laten rijpen.

Er zijn vrouwen die daar niets van merken, maar andere vrouwen kunnen het al goed merken door de schommelingen. Je menstruatie is vaak nog wel regelmatig. Je hebt ook nog geen last van opvliegers, maar dit zal later wel kunnen komen. Er kan ook niet gezegd worden welke verschijnselen/klachten je krijgt tijdens de overgang, dit is namelijk heel wisselend per vrouw. Je kunt wel wat gaan merken aan je menstruatie, deze kan langer of korter worden, maar ook heviger worden, het kan zijn dat er langere perioden tussen zitten. Maar ook dat is weer per persoon heel wisselend.

Tweede en derde fase overgang

De tweede fase is de menopauze. Men staat voor maand en pausis voor ophouden. De menopauze is maar een dag in de overgang. Het gaat over de dag waarop de laatste menstruatie plaatsvindt. Als je menstruatie een jaar weg is, dan kun je met zekerheid zeggen dat je je menopauze hebt gehad. Dan kom je aan in de derde fase en dat is de post menopauze.

Post staat voor na, dus de periode na de overgang. Op dit moment zijn je eierstokken gestopt met het aanmaken van de hormonen. Maar je hebt toch voldoende hormonen nodig en daarom heeft je lichaam alles al aangepast. Andere organen gaan het overnemen, zodat je voldoende hormonen hebt. Je lichaam is in deze periode op zoek naar een nieuw evenwicht, naar de juiste balans. Tot het moment dat je lichaam gewend is aan de nieuwe situatie, kun je last houden van overgangsverschijnselen.

Het is per vrouw wisselend waar je last van kunt hebben en hoelang het kan duren. Neem in ieder geval de tijd om je lichaam er aan te laten wennen en dan kun je het zelf ervaren. Je zult er toch even doorheen moeite, want deze fase komt er hoe dan ook. Dit kan vroeg of laat zijn. Laat het over je heenkomen en dan valt het misschien wel reuze mee. Misschien heb je er wel veel last van, maar dan geven we je graag tips hoe je hiermee om kunt gaan en wat je er aan kunt doen, zodat het wat minder wordt of zelfs verdwijnt.

Hoe lang duurt de overgang bij jou? Laat een reactie achter dan zal ik erop reageren. Vergeet niet dit bericht te delen met je vrienden. Wil je meer informatie over de overgang? Kijk dan eens naar het programma: Overwin je Overgang.