Menstruatie tijdens overgang ontrafeld: waarom je opeens klachten ervaart
Menstruatie tijdens overgang: het een en ander gaat voor je veranderen. Wanneer je in de overgang komt, dan zal de menstruatie minder worden en na een tijdje blijft deze helemaal achterwege. Maar in het begin kunnen er nogal wat schommelingen zijn. In de overgang spelen de hormonen op en dit kan er voor zorgen dat je een onregelmatige menstruatie krijgt. Misschien verlies je meer of juist minder bloed, heb je veel meer pijn voor of tijdens het menstrueren en duurt de menstruatie langer of korter.
Menstruatie tijdens overgang: wat gaat er bij je als vrouw veranderen? Dit is per vrouw erg verschillend! Maar het is wel vervelend omdat je geen vast ritme meer hebt. Je merkt dat je lichaam gaat veranderen en daar dien je aan toe te geven. Je kunt er niets aan doen, de overgang overkomt je. De buikpijn kan hevig zijn en je kunt veel hoofdpijn hebben en je kunt ook jezelf niet zijn. Je hebt last van stemmingswisselingen en misschien voel je je ook wel onzeker.
Dit kan allemaal bij de overgang horen, het is erg vervelend om te ervaren. Het zijn wel allemaal signalen die je doen laten zien dat je in de overgang terecht bent gekomen. Sommige vrouwen merken het meteen op en geven er aan toe, anderen willen het nog niet zien, maar komen er na een tijdje wel achter.
Wil je weten wat er met je lichaam gebeurt tijdens de overgang? Download dan gratis het rapport Overgangshormonen in Balans.
Inhoudsopgave:
Verschijnselen menstruatie tijdens overgang
Weet wanneer je in de overgang komt
Verschijnselen menstruatie tijdens overgang
Tijdens de overgang kan het zijn dat de menstruatie met kortere of juist met langere tussenpozen optreedt. Je kunt ook langdurig menstrueren en je kunt ook een hevige menstruatie hebben. Je kunt meer klachten hebben en je kunt ook pijnlijke of gespannen borsten hebben. Dit hoef je niet allemaal te krijgen, maar het kan wel optreden als je de fase van de overgang nadert.
Voor sommige vrouwen is dit erg confronterend. Ze voelen zich nog te jong, hebben nog een kinderwens of willen nog niet naar de volgende fase. De overgang is namelijk een fase waarin je de vruchtbare periode van je leven af gaat sluiten, je kunt geen kinderen meer krijgen en begint aan een nieuwe fase. Voor sommige vrouwen gaat het allemaal vanzelf en zij merken het nauwelijks. Ze hebben een leuk gezinnetje en richten zich niet zo op wat er komen gaat, maar accepteren dit en gaan door.
Of de acceptatie soepel verloopt ligt er onder andere aan hoe oud je bent als je in de overgang terecht komt. Je hebt er zelf geen invloed op, op welke leeftijd je in de overgang terecht zult komen, het overkomt je. Het positieve van de overgang vinden veel vrouwen is het uitblijven van de maandelijkse menstruatie en de problemen en klachten die daarmee te maken hadden.
Neem op tijd je rust
Onrust in je lichaam en onrust in je hoofd zijn nou niet bepaald de juiste ingrediënten om het advies “neem op tijd je rust” op te kunnen volgen. Toch is het belangrijk om voldoende rust in te bouwen op een dag. Er verandert veel in je lichaam, dat kost energie. Je slaapt wellicht slecht(er), ook dan kom je rust te kort.
Hoe moeilijk het ook kan gaan, neem die korte of langere pauzes. Dwing jezelf ertoe om een pas op de plaats te maken. Je zult wellicht zeggen dat je onrustig wordt in je hoofd en gaat piekeren als je op de bank zit of ligt. Dat kan, maar geef het niet op!
Zet een rustgevend muziekje aan en probeer je eraan over te geven, niet denken aan wat er allemaal nog moet gebeuren. Je kunt ook een gezellig tijdschrift lezen om alles even los te laten en je moment rust te pakken.
Weet wanneer je in de overgang komt
Je kunt aan je moeder en oudere zus vragen wanneer zij in de overgang zijn gekomen. Dit kan ook de leeftijd zijn waarop jij in de overgang komt, zekerheid heb je daarover niet. Herken jij veel klachten en ongemakken van de overgang bij jezelf, dan kun je in deze fase zijn aanbeland. Het is belangrijk dat jij weet wat de overgang lichamelijk en geestelijk met je doet om de problemen die ermee gepaard gaan te herkennen. Bij twijfel of als jij je ongerust maakt raadpleeg je de huisarts.
Heb je last van menstruatieklachten tijdens de overgang? Laat hieronder een reactie achter en vergeet dit artikel niet te delen. Wil je meer informatie over de overgang? Kijk dan eens naar ons programma: Overwin je Overgang.