Inspanningsbenauwdheid: tips tegen kortademigheid

Wanneer je in de overgang komt, kan het zijn dat je last krijgt van inspanningsbenauwdheid. Er kunnen veel klachten ontstaan tijdens de overgang zowel op lichamelijk als op geestelijk gebied. In het begin is het echter allemaal nieuw en heb je geen idee wat je overkomt. Dit kan er voor zorgen dat vrouwen het er echt letterlijk benauwd van krijgen als zij deze klachten hebben.

Je kunt kortademig worden, je kunt het idee hebben dat je flauw gaat vallen en je kunt misschien wel hyperventileren. Het is dan belangrijk dat je goed leert ademen en dus ook jezelf weer rustiger gaat krijgen. Hierdoor leer je om te gaan met de klachten en kun je inspanningsbenauwdheid hopelijk voorkomen. Dit kan niet altijd, maar als je weet wat je er aan kunt doen kun je jezelf wel weer rustig krijgen met oefeningen en heb je jezelf ook weer sneller onder controle.

Een gezonde levensstijl is tijdens de overgang nog belangrijker. Download daarom gratis het e-boek Overgangshormonen in Balans inclusief 12 gezonde recepten.

Inhoudsopgave:

Inspanningsbenauwdheid? Let op je ademhaling!

De sleutelbeenademhaling

Middenrifademhaling

Buikademhaling

Inspanningsbenauwdheid? Let op je ademhaling!

Een goede ademhaling bestaat uit een sleutelbeenademhaling, een middenrifademhaling en een buikademhaling. Deze worden nu nader toegelicht, zodat je er zelf ook mee aan de slag kunt gaan en hopelijk de inspanningsbenauwdheid tijdens de overgang kunt voorkomen of in ieder geval kunt verminderen en/of onder controle kunt krijgen.

De sleutelbeenademhaling

Wanneer je deze oefening gaat doen, gaat het er om dat je eerst gaat zitten. Je moet een gemakkelijke en ontspannen houding aannemen, rechtop zitten is het beste. Dan adem je eerst een paar keer goed uit (diep zuchten bijvoorbeeld). Dan leg je je handen ter hoogte van je sleutelbeen. Dan span je je buikspieren aan en dan wordt het bijna onmogelijk dat je met je buik gaat ademen. Dan moet je nu naar je handen toe ademen. Je kunt ‘als het ware’ je sleutelbeen omhoog heffen bij het inademen. Vervolgens adem je eerst rustig vier tellen in door je neus en dan houd je de adem drie tellen vast. Vervolgens adem je door je mond uit (rustig) in vijf tellen. Je moet er hierbij wel opletten dat je je schouders niet omhoog doet bij het inademen. Til alleen je sleutelbeen een beetje omhoog. Het lijkt ingewikkeld en het kan de eerste keren vreemd aanvoelen. Blijf dit proberen en je zult er snel vertrouwd mee raken.

Middenrifademhaling

Je kunt het beste gaan zitten en dan gemakkelijk rechtop zittend. Dan adem je eerst goed uit, dan leg je je handen tussen je zij en je oksels met je handpalmen naar voren. Dan span je je buikspieren aan, dan adem je naar je handen toe en adem je vier tellen in door je neus. Houd dan je adem drie tellen vast en adem dan rustig uit door de mond in vijf tellen. Schouders mogen niet omhoog komen! Ook bij deze ademhaling is het even wennen, voordat je deze ademhaling automatisch goed kunt doen. Wacht niet met het oefenen van de middenrifademhaling totdat je hem nodig hebt, maar oefen wanneer je het niet benauwd hebt, dan ben je namelijk wat meer ontspannen.

Buikademhaling

Je gaat liggen, gemakkelijk en ontspannen. Je ademt eerst goed uit door een paar keer goed te zuchten en dan leg je je handen op je buik, vervolgens adem je naar je handen toe. Dan adem je rustig vier tellen in door je neus en dan houd je je adem drie tellen vast. Vervolgens adem je in vijf tellen rustig uit door je mond en zorg dan dat alleen je buik en middenrif omhoog komen. Velen vinden deze manier van ademhaling de meest eenvoudige. De buikademhaling zorgt ervoor dat jij je snel zult ontspannen. De buikademhaling wordt vaak aangeraden als je erg gespannen bent. Wanneer je het benauwd hebt, word je onrustig, dit zorgt voor meer spanning en wellicht meer benauwdheid. Nu je echter weet wat je er zelf aan kunt doen op elk moment dat het nodig is, zal deze wetenschap je wellicht al helpen om rustiger te blijven of te worden.

Ben je op zoek naar een methode om je ademhaling beter onder controle te krijgen? Kijk dan eens naar mijn cursus: Overgangstransformatie, hier krijg je ademhalingstechnieken geleerd.