"Exotische Kruiden Verzachten Overgangsklachten"

10 oktober, 2017 - Maastricht

Auteur: Ria Kamelle

"Kruiden zijn effectief tegen de ergste overgangsklachten"Opvliegers, menstruatieklachten en prikkelbaarheid. Het zijn symptomen die je rond je 45ste kunt verwachten. Bij iedere vrouw verschillen de klachten. En nu? Hoe ga je ermee om?

Onderzoek toont aan dat diverse kruiden een heilzame werking hebben op het gebied van overgangsklachten. Toch is er enige weerstand vanuit de medische industrie om deze kruiden toe te passen. Men kiest dan al snel naar hormoonsubstitutietherapie (HST), met allerlei gezondheidsrisico's. De NRC kopte in 2015 nog: "Hormoontherapie overgang vergroot eierstokkanker".


Mijn tip: informeer je goed. Zorg dat je weet waar je aan begint en kijk vooral naar natuurlijke alternatieven. Probeer die alternatieven eerst uit en zie HST als laatste redmiddel.

- artikel gaat hieronder verder >>> 

"Bij gezonde werkende vrouwen kan 34% van het ziekteverzuim verklaard worden door overgangsklachten. Dat blijkt uit een onderzoek dat geplubliceerd is in het Amerikaanse tijdschrift Menopause. De overgang is een groter probleem dan men denkt".

De meeste vrouwen weten zich geen raad als ze in de menopauze belanden. 


Enkele jaren geleden overkwam mij het zelf ook. Ik had last van opvliegers en stemmingswisselingen. Hormoontherapie (HST) is voor mij geen optie. Onderzoek toont aan dat er teveel gezondheidsrisico's aan kleven. Mijn huisarts wist niet goed wat er aan scheelde. Uiteindelijk heeft een vriendin mij verteld over fytotherapie. Dat is een alternatieve behandelmethode op basis van plantenextracten. Ik ben mij toen steeds meer gaan verdiepen in de overgang en natuurlijke middelen.


Er is nog zo weinig over de overgang bekend. Het is niet dat de huisarts een kant en klaar behandelprogramma voor je heeft. Vaak dien je zelf een weg te zoeken naar een oplossing die bij je past. 


"De overgang is een groot maatschappelijk probleem".  

De gemiddelde Nederlandse vrouw is op twee fronten vaak actief: thuis en op het werk. Door de overgang komen relaties onder spanning te staan en neemt het ziekteverzuim toe. Daardoor is de overgang een groot maatschappelijk probleem. 


Niet nodig, met goede voorlichting en praktische tips hoeven relaties niet stuk te gaan of sprake te zijn van een hoog ziekteverzuim.

De meeste vrouwen weten echter niet wat hun overkomt: ze hebben geen grip meer op hunzelf. Sommige vrouwen krijgen hierdoor last van een depressie of een burn-out. 


Wat is de overgang precies?


Na je veertigste, soms al ervoor gaat je productie eicellen achteruit. Uiteindelijk maken je eierstokken geen eisprong meer, je menstruatie stopt. Je eicellen zijn op en je bent niet meer vruchtbaar.


Het gevolg is dat je hormoonhuishouding op haar kop komt te staan. De aanmaak van je hormonen oestrogeen en progesteron gaan hard achteruit. Vaak ontstaat er een disbalans in je lichaam.


Sommige vrouwen hebben meer last van de overgang, dan anderen. Dit kan door je genen komen, maar ook door factoren zoals: voeding, levensstijl, stress, en medicijngebruik kunnen je klachten erger maken of zelfs verzachten. Je kunt er zelf veel aan doen.


Echter zijn er weinig tot geen zorgverzekeraars die deze behandelmethoden vergoeden. De overgang is in Nederland een soort taboe. Obesitas was 20 jaar geleden een taboe, nu is de overgang het. Vrouwen praten er liever niet over. Thuis sta je er alleen voor en op het werk is er geen bedrijfsarts die er naar kijkt.

"Obesitas was 20 jaar geleden een taboe, nu is de overgang het".  

Toch zijn er veel zaken die je zelf kunt doen. Kruiden zijn effectief tegen de ergste overgangsklachten. Het voordeel is dat je kruiden op verschillende manieren kunt toepassen: als kruidenthee, natuurlijke smaakversterkers bij het eten, bij aromatherapie, in bad of als olie om in te smeren. Kortom er zijn zeer veel diverse toepassingen. Dagelijks help ik vrouwen om de overgang te overwinnen. Er is nog veel onbegrip, maar ik merk dat de bewustwording groeit.

Toen ik ontdekte dat er natuurlijke oplossingen waren, ben ik deze gaan delen. Eerst met kennissen en vriendinnen en pas later met anderen. Momenteel help ik vrouwen die hetzelfde probleem ervaren als ik toendertijd. Mijn doel is om meer vrouwengezondheid te creĆ«ren. Niemand hoeft te lijden door de overgang of riskante medicijnen te gebruiken. De oplossing ligt bij Moedertje Natuur. 


Daarom heb ik een gratis kruidengids opgesteld. Je kunt dan op je gemak meer over de overgang lezen.

Download hier je gratis kruidengids.