Slecht slapen door de overgang?

Slecht slapen door de overgang?

Wanneer je in de overgang komt, kun je met slecht slapen te maken krijgen. Slecht slapen is namelijk een van de symptomen die bij de overgang hoort. Dit kan verklaard worden. Het heeft namelijk allemaal te maken met je hormonen en het ritme van de natuur. Onze hormoonhuishouding is namelijk niet altijd in balans. Wanneer je in de overgang komt zijn je hormonen van slag. Er is veel aan het veranderen in je lichaam en daardoor doen er zich diverse symptomen voor.

Wil je meer weten over je veranderende hormoonhuishouding tijdens de overgang? Download dan gratis het rapport Overgangshormonen in Balans.

Inhoudsopgave:

Overgang en slapen

Verschijnselen

Even doorzetten?!

Overgang en slapen

Als je in de overgang komt dan gaat je progesteron dalen. Progesteron noemen we ook wel een zwangerschapshormoon. Het zorgt er voor dat veel vrouwen tijdens het zwanger zijn veel behoefte hebben om te slapen, zeker in het begin van de zwangerschap. Wanneer je uit de menopauze bent dan maakt je lichaam geen progesteron meer aan.

Oestrogenen verhogen de hoeveelheid remslaap. Het zorgt er ook voor dat je slaperig en moe wordt. Als je dan in de overgang komt dan heb je te maken met pieken en dalen. Daardoor kan ook het slaapritme veranderen. Wanneer de oestrogeenspiegel verlaagt dan gaat je lichaam vanzelf minder melatonine aanmaken. Daardoor val je moeilijker in slaap en slaap je ook minder. Ook al ben je moe dan lukt het slapen niet.

Verschijnselen

In de overgang kun je te maken krijgen met moeilijk inslapen, maar ook met niet meer door kunnen slapen. Je kunt in de nacht ineens wakker worden en dan niet meer in slaap kunnen vallen, dit is erg vervelend en kan frustrerend zijn. Er zijn ook vrouwen die meteen klaar wakker zijn wanneer zij in bed liggen. Het kan ook zijn dat je last hebt van nacht zweten en dat je wakker wordt van nachtelijke opvliegers. Andere vrouwen krijgen te maken met hartkloppingen of met heftige dromen. Misschien moet je wel vaak plassen, of heb je meer slaap nodig of blijf je last houden van malende gedachten. Dit kan allemaal erg vervelend zijn.

Niet alle vrouwen hoeven er last van te krijgen, maar het zou wel kunnen zijn dat je vanaf een bepaalde leeftijd merkt dat je minder goed slaapt. Het zou zomaar kunnen zijn dat je dan in de overgang bent aangekomen. Je hebt er zelf geen invloed op wanneer dat het geval is, het overkomt je eigenlijk gewoon. Je weet als vrouw dat je vroeg of laat met deze fase in je leven te maken gaat krijgen. Slecht slapen kan daar een onderdeel van zijn en dat kan dan erg lastig zijn en je kunt er ook humeurig door worden.

Even doorzetten?!

Herken je het dat je wel eens tegen jezelf zegt van kom op nog even doorzetten? Misschien ga je met deze gedachten ook wel de overgang tegemoet. Toch wil dat niet zeggen dat het allemaal erg gemakkelijk is. Het kan namelijk zijn dat je veel moeite hebt met het accepteren van deze fase in je leven. Je begint namelijk weer aan een nieuwe periode, maar voordat je daar aan kunt beginnen zijn er nog veel veranderingen in je lichaam gaande. Zorg dat je de tijd geeft aan jezelf om dat te verwerken maar ook om er aan te werken.

Praat er over met anderen, je moet inderdaad doorzetten hoe vervelend het ook is. Maar ook dan sta jij er niet alleen voor. Er zijn altijd mensen in je omgeving waar je mee kunt praten of die het zelf al ervaren hebben. Wellicht hebben zij nog tips voor je. Zij kunnen een steuntje in de rug zijn. Maak dit onderwerp daarom ook bespreekbaar met anderen, zodat je ervaart dat je er niet alleen voor staat en er het beste van kunt maken. De een heeft meer last van de symptomen zoals slecht slapen, maar ook aan deze fase in je leven komt een einde. En straks kun je aan een nieuwe fase beginnen.

Ben je op zoek naar een oplossing om beter te slapen? Praktische tips die je slaapprobleem oplossen? Bekijk dan eens het programma: Overwin je Overgang.

Over de schrijver
Reactie plaatsen