Pre menopauze: het begin van de overgang

Pre menopauze: het begin van de overgang

De pre menopauze is de fase voor de menopauze. Pre staat namelijk voor het woordje voor en dit is dus de periode voor je laatste menstruatie. In deze periode zijn je hormonen aan het schommelen. Dit zal alleen maar erger worden, want je eierstokken gaan nu ook langzaam stoppen met de aanmaak van hormonen. Je lichaam heeft steeds meer kracht en energie nodig om eitjes te kunnen rijpen.

De meeste vrouwen merken dat niet. Er zijn ook vrouwen die het wel merken en steeds meer ervaren wat de schommelingen met hen doen. Ook al is je menstruatie regelmatig, dit proces kan toch al begonnen zijn en dit zou je al kunnen merken, maar dit geldt dus niet voor iedere vrouw. Ook al heb je geen last, je kunt toch in deze fase beland zijn en dit zal vroeg of laat ook zeker gebeuren. Je hoeft in deze fase ook nog geen last te hebben van opvliegers.

Wil je weten wat er met je lichaam gebeurt tijdens de overgang? Lees dan gratis het rapport Overgangshormonen in Balans.

Inhoudsopgave:

Hoe begint de overgang?

Overgang is bij iedereen anders

Hoe begint de overgang?

De overgang begint bij alle vrouwen op een andere manier. Hoe dichter je bij de overgang in de buurt komt, hoe meer je er van kunt merken als het gaat over veranderingen in de menstruatie. Het kan pijnlijker zijn, maar ook korter, langer, heviger, of extremer zijn dan je gewend bent. Als je dit eenmaal merkt, dan kan het samen gaan met opvliegers en met zweten. Het is goed dat je dit weet, zodat je ook weet waar het vandaan komt.

Een vrouw ontkomt er niet aan, je krijgt te maken met de overgang: sommige vrouwen als ze 40 zijn, anderen wanneer ze 45 of 50 zijn of misschien wat ouder. Het is heel wisselend en je het zit in je genen wanneer je in de overgang komt. Neem daarom de tijd om je lichaam er aan te laten wennen, dit is een heel proces wat tijd kost. Maar ook geestelijk is de kans groot dat je het gaat merken en waardoor je bijvoorbeeld anders (heftig wellicht) op anderen kunt reageren, heel emotioneel kunt zijn of juist heel bang bent.

Het is goed dat je dit met anderen kunt bespreken en dat je jezelf kunt uiten. Daardoor zorg je er namelijk voor dat je beter in je vel komt te zitten en gaat ontdekken wat de overgang met je doet. Je wordt wat gerust gesteld door te horen dat ook andere vrouwen deze klachten hebben en dat het heel normaal is.

Overgang is bij iedereen anders

Of dat het nu over de pre menopauze gaat of over de overgang, het is bij alle vrouwen anders, het begin, het verloop, hoe je je voelt en hoe je er mee om gaat. Daarom is het ook goed om te bekijken wat je er aan kunt doen, hoe jij er mee om kunt gaan en hoe je eventueel anderen kunt ondersteunen die in de fase van de overgang aan zijn gekomen of hoe anderen jou kunnen helpen.

Al is het maar dat anderen weten dat je in de pre menopauze of in de overgang bent, dan weten zij vaak al dat je last kunt hebben van stemmingswisselingen. Als zij dat weten kunnen ze er ook rekening mee houden en begrijpen ze het ook beter wanneer je een keer zomaar boos of verdrietig reageert.

De overgang is namelijk een fase en daar krijg je als vrouw mee te maken. Geef er aan toe, bespreek het met anderen maar zorg dat het leefbaar is voor jezelf. Er zijn veel leuke dingen die je kunt doen, vergeet dat niet. Ook al heb je veel klachten die bij de overgang horen, het gaat er om dat je nu rustig aan doet, naar je lichaam luistert en er aan toe geeft.

Wil je meer weten over de overgang? Klik dan op onderstaande knop.

button-4

Over de schrijver
Martine Janssens
Door

Martine Janssens

op 28 Jul 2017

Ik ben 59 en krijg nu last van opvliegers, is dit normaal op zo'n leeftijd ?

Reactie plaatsen