Postmenopauze en overgangsklachten

Postmenopauze en overgangsklachten

De postmenopauze, zo wordt de periode in een vrouwenleven na de menopauze genoemd. Die breekt aan wanneer je menstruatie één heel jaar uitblijft. Je voorraadje eicellen – zo’n 300.000 tot 400.000 bij je geboorte – is dan op. Overigens, rond je 30e is er gemiddeld nog maar 12%¹ van je eicelvoorraad over en ben je eenmaal 40 jaar? Dan is dat nog maar 3%. Maar, dat terzijde. In de periode na (= post) de menopauze menstrueer je niet meer en zijn je eierstokken helemaal gestopt met het aanmaken van hormonen. Je lichaam heeft als het ware de overgang van vruchtbaar zijn naar onvruchtbaarheid gemaakt.

Maar, wat houdt die postfase nu precies in? Hoe herken je het? Hoelang duurt die? Spelen de typische overgangsklachten nog op? Brengt het gezondheidsrisico’s met zich mee? Kortom, deze keer antwoord op een aantal veel gestelde vragen over de postmenopauze.

Overigens ben je benieuwd hoe je jouw overgangshormonen in balans krijgt? Download mijn gratis e-boeken met tips en recepten.

Inhoudsopgave:

Wat betekent de postmenopauze precies?
Spelen de bekende overgangsverschijnselen ook nog na de menopauze?
Waarom nog last van overgangsklachten tijdens de postmenopauze?
Last van spotting tijdens de postmenopauze?
Hoelang houdt de postmenopauze aan?
Brengt de postmenopauze ook gezondheidsrisico’s met zich mee?
Dealen met die postmenopauze, hoe doe je dat?

Wat betekent de postmenopauze precies?

Eigenlijk is dit een technische benaming die aangeeft dat je in een nieuwe fase in je leven bent beland. Het betekent dat je vruchtbare jaren voorbij zijn, omdat je al langer dan een jaar niet meer menstrueert. De meeste westerse vrouwen menstrueren voor het laatst tussen hun 40e en 60e jaar; de gemiddelde leeftijd ligt zo rond de 51 jaar. Het is vaak een geleidelijk proces waarbij je vaak pas achteraf kunt vaststellen dat je in de postmenopauzeperiode zit. Omdat in de periode hier voorafgaand je voorraad eicellen in de eierstokken al afneemt.

Je lichaam maakt immers gaandeweg minder oestrogeen en progesteron. Een eerste verandering merk je meestal door overgeslagen en onregelmatige menstruaties. Van kort en lang tot licht en zeer zwaar. Tegelijkertijd kunnen er dan typische overgangsklachten optreden, zoals opvliegers, stemmingswisselingen, vermoeidheid, transpiratieaanvallen et cetera.

Deze periode is voor iedere vrouw weer anders en wordt ook anders ervaren. Als alles tot rust komt ontstaat er een nieuw hormonaal evenwicht en dat wordt de postmenopauze genoemd. Echter, die balans is er niet van de ene op de andere dag. Je kunt in deze postfase meer last hebben van de allerlei klachten², zoals: vaginale droogheid, minder zin in seks, kampen met blaasontstekingen, je huid die droger en minder elastisch wordt en in gewicht toenemen. Overigens, het schijnt ook niet ongewoon te zijn dat je te maken krijgt met meer gezichtsbeharing³. Oorzaak? Je lichaam is nog zoekende naar de hormonale balans.

Spelen de bekende overgangsverschijnselen ook nog na de menopauze?

Als je in de postmenopauze komt en je menstruatie dus voorgoed stopt, denk je misschien dat die overgangsklachten ook passé zijn. Dat zou echt heerlijk zijn. Niet dan? Maar, juich niet te vroeg. Doorgaans duurt het nog wel enkele jaren voordat je lichaam en geest een nieuw evenwicht hebben gevonden; gewend zijn aan de nieuwe hormoonlevels. Dat neemt tijd in beslag.

Daardoor kun je ook na je laatste menstruatie nog diverse lichamelijke en geestelijke menopauzeverschijnselen ervaren. Van opvliegers, nachtzweten en stemmingswisselingen tot slapeloosheid en laag libido. Vaak is het wel zo dat je opeens tot de ontdekking komt dat je opvliegers minder worden en/of je moodswings je minder parten spelen. Heerlijk. Echter, raak niet in paniek als de hevigheid van je klachten opeens weer een keer toeneemt. Ook dat is niet ongebruikelijk.

Waarom nog last van overgangsklachten tijdens de postmenopauze?

Zoals gezegd is de postmenopauze een fase waarin je lichaam een nieuw evenwicht zoekt. Want, je eierstokken maken geen hormonen meer aan en die heb je toch nodig. Want, je hormonen zijn bij allerlei functies en processen betrokken. Van je groei en ontwikkeling, het regelen van je lichaamstemperatuur bloeddruk, bloedsuiker en stofwisseling tot je botdichtheid. Verder beïnvloeden ze je gevoel en gedrag.

Het mooie is dat het lichaam een oplossing heeft voor de verminderde hormoonaanmaak. Zo wordt de oestrogeenproductie overgenomen door je bijnieren en vetweefsel. Alleen zal de hoeveelheid nooit meer op eenzelfde hoog niveau komen als voorheen. En op zich is dat geen probleem. Alleen zal dat best even wennen zijn. Want, zowel je geest als je lichaam moet wennen aan die nieuwe hormonspiegels. Dat kost eenvoudigweg wat tijd. En daarom kun je diverse menopauzesymptomen nog steeds ervaren. Echter, ze nemen beetje bij beetje af. Dat is eigenlijk heel normaal. Tot je een nieuwe balans hebt gevonden.

Last van spotting tijdens de postmenopauze?

Wanneer je niet meer ongesteld wordt, kun je n de postmenopauze toch last van spotting krijgen. Dan verlies je een klein beetje helderrood bloed. Je kunt ook wat bruine afscheiding verliezen. Dit is een reactie van je lichaam, omdat je hormoonhuishouding aan het veranderen is.

Hoelang houdt de postmenopauze aan?

Eigenlijk is het best lastig om er een getal aan te hangen. Want, het verschilt van vrouw tot vrouw. De fase na de menopauze treedt bij de meeste vrouwen op als zij gemiddeld 51 jaar zijn. Normaalgesproken wordt ervan uitgegaan dat de klachten 2 tot 5 jaar aanhouden. Echter, uit een onderzoek van het King’s College Londen blijkt dat sommige vrouwen er 10 jaar⁴ na de laatste menstruatie nog last van hebben. Als je veel klachten hebt, kan het zijn dat je nergens zin in hebt. Het lijkt dan extra lang te duren.

Sommige vrouwen raken licht depressief en zien het allemaal even niet meer zo zitten; zijn helemaal uit balans. Is dat bij jou het geval? Blijf er niet mee rondlopen. Zoek contact met lotgenoten, bespreek het met je partner, je huisarts of een overgangsconsulente. Ook eens kijken naar je eet- en leefstijl kan helpen beter grip te krijgen op je klachten.

Brengt de postmenopauze ook gezondheidsrisico’s met zich mee?

Er is steeds meer bekend over de effecten van de overgang op de gezondheid⁵. Immers, na je laatste menstruatie daalt de oestrogeenproductie. Dat heeft invloed op je botten. Die worden daardoor brozer en minder stevig ofwel: ontkalken. De kans op botbreuken neemt daardoor toe. Zeker bij vrouwen die vroeg in de overgang komen, weinig bewegen, roken en/of drinken is het risico op botontkalking groter.

Verder lopen vrouwen na de menopauze eenzelfde risico op hart- en vaatziekten als mannen. Terwijl je in je vruchtbare leeftijd juist minder kans daarop hebt. Dat komt omdat oestrogenen beschermend werken tegen hart- en vaatziekten. Daarbij geldt dat wanneer je rookt, alcohol drinkt, veel zout en zoet consumeert – zowel voor als na de overgang – je zelfs een verhoogd risico loopt op hartaandoeningen. Een gezonde levensstijl nastreven kan helpen dat te voorkomen.

Dealen met die postmenopauze, hoe doe je dat?

Het allerbelangrijkste is goed voor jezelf te zorgen en naar je lichaam te luisteren. Want, in hoeverre klachten je leven beïnvloeden wisselt per vrouw. Sommige vrouwen komen de postmenopauze heel gemakkelijk door en merken er nauwelijks wat van. Anderen slapen slecht door het nachtzweten en zijn daarom op de dag moe wat een stempel drukt op het gemoed.

Zorg dat je gezond eet en voldoende calcium en vitamine D binnenkrijgt. Neem voldoende rust, probeer stress te vermijden en blijf dagelijks in beweging. Kijk verder wat je allemaal wel kunt doen en focus je aandacht daar meer op. Probeer niet zozeer de negatieve kanten te benadrukken. Dat werkt doorgaans averechts.

Hoe moeilijk het misschien ook is, realiseer je dat het een fase is waar je doorheen moet. Dat zal voor de ene vrouw wat gemakkelijker zijn dan voor de andere. Zorg er daarom voor dat je er met anderen over kunt praten als je het moeilijk hebt. Om je gedachten en ervaringen te delen dat helpt. Je bent niet de enige.

Ben jij in de postmenopauze? Deel je ervaringen met anderen door hieronder een reactie te plaatsen en vergeet niet dit artikel te delen. Wil je meer weten over wat je kunt doen tegen je overgangsklachten na de menopauze? Kijk dan eens naar onderstaand programma Overwin je Overgang.

button-4

Bronnen:
1. https://www.scientias.nl/vrouwen-verliezen-90-procent-van-hun-eitjes-voor-hun-dertigste/
2. http://www.34-menopause-symptoms.com/postmenopause-symptoms.htm
3. http://www.livestrong.com/article/80109-postmenopause-facial-hair/
4. http://www.trouw.nl/tr/nl/4496/Buitenland/article/detail/2980881
/2011/10/21/Het-kan-opvliegers-tot-tien-jaar-na-de-menopauze.dhtml
5. http://www.webmd.com/menopause/guide/health-after-menopause

Over de schrijver
Wendy Panis
Door

Wendy Panis

op 16 Jun 2016

Goed artikel. Erg duidelijk en verhelderend. Het is ook fijn jezelf te herkennen!!

Hanneke
Door

Hanneke

op 16 Jun 2016

Zit nu zo'n 2,5 jaar in deze periode en het valt me steeds zwaarder. Vreselijk veel opvliegers, slecht slapen door nachtzweten en een pijn in mijn hele lijf. Zit er helemaal doorheen. Ik heb mijn leefstijl aangepakt, eet gezond, maar niets lijkt te helpen. Zelfs de consulente kon me niet verder helpen. Ben sinds een week aan de hormonen. Voor een half jaar. Even rust, hoop ik. Daarna zien we wel weer. Ooit houdt het op... Toch?!

Rositsa
Door

Rositsa

op 18 Jun 2016

Ik ben net 53 geworden, geen menstruatie voor 6 maanden, maar verder geen klachten. Ja, ik had voor een paar maanden iets die leek op opvliegers, maar ook niet echt. Nu weer niets. Ik rook wel, alcohol weinig tot geen. Verder normaal eten van alles. Wel een beetje aangekomen, toch nog steeds in de norm. Af en toe denk ik - was dat alles? Bijna niets van gemerkt, hoop dat het zo doorgaat! :D Oh ja, ik ben wel van de migraine-achtige hoofdpijn af, had ik erg last van elke maand, rond de menstruatie! Hoera! Zal ik zeggen op naar de zomer, festivals, vrienden en party's! Sterkte, meiden, het valt hartstikke mee! ;)

Heidi Schrijnemaekers
Door

Heidi Schrijnemaekers

op 01 Aug 2016

Ik ben ondertussen 76 jaar en heb tot dit jaar toe eigenlijk alleen moeite gehad met overmatig transpereren, wanneer het warm en vochtig weer is. Maar sinds een paar weken heb ik het gevoel, dat de opvliegers, die ik tijdens de overgang haast niet had, terug gekomen zijn. Ik weet me er geen raad mee en zou dankbaar zijn, als er iemand is, die over dit verschijnsel iets meer weet en me kan vertellen. Bij voorbaat hartelijke dank!

Laila
Door

Laila

op 08 Jan 2017

Helder artikel! Ik heb echter wel een vraag. Hoe zit het met vrouwen en de overgang wiens baarmoeder in hun vruchtbare leeftijd is verwijderd? Bij mij is mijn baarmoeder verwijderd toen ik 30 was. Ik ben nu 51 en menstrueer dus al jaren niet meer.

Sumy
Door

Sumy

op 13 May 2017

Ben januari 52 geworden in februari laaste keer tot nu toe ongesteld geweest, de klacht die ik het meest ervaar is dat ik zo droge mond en vieze smaak heb,graag een tip om hier iets aan te doen. Alvast bedankt voor jullie moeite en reactie.

Linda
Door

Linda

op 13 Oct 2017

Yesssss, wat fijn hier eens wat meer over te horen. Kun je ons ook wat uitgebreider inrformeren over de mentale veranderingen? Ik vergeet veel een herken mezelf soms niet in reacties... het lijkt wel of ik andere keuzes ga maken... Ik vind dat af en toe zo... vreemd.

Marianne Claeyd
Door

Marianne Claeyd

op 13 Nov 2017

Ik ben 63 weinig of geen last gehad van de menopauze. Sedert 1 jaar vaginale atrofie gekregen en raak er nier vanaf. Ook niet door het oospuiten van oestrogenen gel. Heeft er daar nog iemand last van. Zeer vervelend.

Floor
Door

Floor

op 05 Mar 2018

Ik heb op mijn 28e borstkanker gekregen inclusief chemokuur. Door deze chemo was er 50% kans dat ik in de overgang zou komen. Dit is niet gebeurd maar zijn er vrouwen die op jongere leeftijd ook een chemokuur hebben gekregen en daardoor al rond hun 40e in de overgang zijn gekomen? Ik heb altijd het gevoel gehad dat dit de oorzaak is van mijn vroege overgang. Ik ben benieuwd naar ervaringen!

Ria Kamelle
Door

Ria Kamelle

op 07 Mar 2018

Hoi Floor, ik heb hier zelf geen ervaring mee. Wel als vrouwen hun eierstokken hebben laten verwijderd, dat er overgangsklachten optreden. Misschien dat andere hier wel ervaring mee hebben? Wat voor klachten heb je momenteel?

Ineke
Door

Ineke

op 10 May 2018

Ik ben 51 en twee weken voor mijn 50e verjaardag had ik mijn laatste menstruatie, dus voor meer dan 1 jaar geleden. Ik heb Bach bloesem therapie gehad en acupunctuur dit heeft mij heel goed door deze periode geholpen, zowel de lichamelijke als emotionele kant.

Ineke
Door

Ineke

op 10 May 2018

Bach bloesem therapie moet er staan

Ria Kamelle
Door

Ria Kamelle

op 10 May 2018

Heb het aangepast, dank je wel!

Laura
Door

Laura

op 24 May 2018

Ik ben 51 jaar en menstrueer ongeveer 4 jaar niet meer. De overgang was helaas een echte hel voor mij, mijn lichaam en geest raakte totaal ontregeld. Gelukkig heb ik die zwarte periode van verandering inmiddels achter mij, maar wat is gebleven zijn de temperatuurverschillen. Mijn lichaam wordt zó heet dat mijn bril spontaan beslaat, om vervolgens weer rillerig en koud te worden. Met name de nachten zijn vervelend. Drijfnat wakker worden, dekens eraf, koud plekje zoeken, te koud weer wakker worden, dekens over mij heen, enz.enz. Gebroken nachten dus, erg naar. Het hoort er blijkbaar bij, maar leuk is anders als je weer eens met een zwetende kop bij de kassa staat bijv, of een enorme boei krijgt tijdens een kort gesprekje. Ik wordt er vaak ook misselijk bij, en voel alle energie uit mij wegstromen voor korte tijd. Ook deze periode gaat over, je moet er doorheen, maar het duurt wel érg lang vind ik, die post menopauze....

Corine
Door

Corine

op 14 Oct 2018

Ik ben 54 jaar en heb elke week op steeds dezelfde dagen van mijn cyclus (zonder dat ik nog menstrueer) ,migraine/hoofdpijn.zie het als dag voor ik ongesteld had moeten worden, dan rond de 6de dag, dan rond de twaalfde dag ,14 a 15de dag (eisprong gevoel) dan de 23ste dag.ik had afgelopen januari een jaar geen menstruatie gehad, en kreeg net een paar dagen voor dat jaar om was lichte buikpijn en lichtrode afscheiding minimaal.nu ga ik weer richting januari, moet ik het dan zien als postmenopauze? Of wordt het januari aanstaande de menopauze? En is er een kans dat deze hormoniale hoofdpijn/migraine minder wordt? Beïnvloed zo je leven. B.V.B.dank Corine

Renske
Door

Renske

op 21 Oct 2018

Ik ben nu bijna 65 jaar en het ergste is wel voorbij. Toch heb ik nog steeds perioden dat ik ineens een enorme vermoeiheid heb, die kan een week duren soms iets langer en dan verdwijnt het weer. Ook heb ik heel soms een twee keer per jaar dat ik dezelfde pijn nog voel als in de tijd dat ik nog menstrueerde. Onder in mn rug. Dezelfde soort pijn als bij weeen, alleen minder erg. Ik maak me nu niet meer zo druk om die vermoeiheid, omdat ik weet dat het ook weer verdwijnt. De opvliegers komen af en toe nog wel, maar niet in de mate dat ik er nog erg last van heb. Ook heb ik zo nu en dan een uitbraak van puistejs in mn gezicht, die ook weer verdwijnen. Mijn huid is dan zeer onrustig. Kennelijk hoort dat allemaal bij de overgang. Ondanks die vermoeiheid dwing ik mezelf toch te bewegen al doe ik het dan in die week(en) iets rustiger aan.

l
Door

l

op 06 Nov 2018

Eigenlijk word je dus nooit meer de oude fitte, vlotte, snel denkende, vrouw, alles kon, lichaam soepel etc, weg, weg, ik word oud, een heksengezicht met overbeharing, een snor, haren waar het nooit zat, mannelijk en heksachtig uiterlijk, realiteit, een mooie toekomst weg van jong en fris, ja daar mentaal mantra over gooien, ,,,,,,,,,,, ja je bent onderweg met een nieuw woord, oud.en gaat nooit meer weg. realiteit. soepelheid weg, schoonheid weg, ja er doekjes omwinden met mooie woorden, het helpt gewoon niet. oud.

A
Door

A

op 15 Jan 2023

Eindelijk iemand die de waarheid zegt. van 43 in een paar jaar 75 geworden en blijvend verzwakt: afscheid genomen van mijn gezondheid , carrière, vrienden, seksualiteit en levenslust. Compensaties: geen. Ik beschouw de postmenopauze als een handicap

sonja
Door

sonja

op 23 Nov 2020

ik denk dat ik idd in deze fase nu ook zit ik wordt 52 deze week en heb opvliegers, slecht slapen, en onlangs thuis gezeten met burn out, nu denk ik toch dat dit heel veel met mijn menopauze te maken heeft want ik kan precies niks meer onthouden ook niet echt erg. heb veel stress ook. maar twijfel aan het nemen van hormonen, wie is er beter mee en wie niet?

Ans
Door

Ans

op 20 Jan 2021

Hoi dames in de overgang, Ook ik zit in de post-menopauze. Op ‘natuurlijkdoordeovergang.wordpress.com’ beschrijf ik in blogs hoe ik op een natuurlijke manier door de overgang ga/wil gaan/ben gegaan. Er komen onderwerpen aan bod als o.a. ‘droogte’, ‘stress in de overgang’, ‘(xeno) oestrogenen’ en ook praat ik over angst- en paniekgevoelens. Ik benader, behandel alles op een natuurlijke manier en welke (natuurlijke) middelen ik gebruik en welke handvaten ik hanteer. Als jij, net als ik, zoveel mogelijk NATUURLIJK door deze - toch voor velen onder ons - intense periode wil gaan, is het misschien de moeite waard om mijn site eens te bezoeken. Welkom! Een hartelijke groet, Ans.

cathy
Door

cathy

op 02 Sep 2021

ik ben 56 jaar en heb ik september 2020 mn laatste ongesteldheid gehad. Heb nog steeds opvliegers. Nieuw de laatste paar maanden is dat ik soms eerst licht misselijk ben en dan de opvlieger krijg. na de opvlieger gaat de misselijkheid weer weg. de laatste jaren harde ontlasting maar wel regelmatig. soms heb ik daar een vervelende buik van. duizelig ben ik soms ook. heb 1 keer last gehad van een draaiduizeling maar daarna niet meer. ook een paar paniekaanvallen gehad een half jaar terug maar daar ga ik nu beter mee om. ik vraag me af hoe lang duurt dit nog. ik lees nergens over misselijk zijn voorafgaand de opvlieger en vraag mij af of dat normaal is.

Rita
Door

Rita

op 26 Jan 2022

haalo ik ben Rita 63 jaar zit in de post menopauze gisteren een echo abdome lanten maken van de buik binnenkant om te zien of er iets mis was want.... ik had een beetje bloedverlies en dit na 9 jaar postmenopauze raar maar alles was oke nog iemand dat dit voor heeft ik heb ook last van buikpijn net of ik moet mijn regels krijgen maar er komt niets graag jullie advies ten einde raad!

Reactie plaatsen