Eigenwaarde: de overgang is geen ondergang

Eigenwaarde: de overgang is geen ondergang

Veel vrouwen, die in de overgang komen, krijgen te maken met verminderd zelfvertrouwen. Ze worden vaak erg onzeker en hebben weinig gevoel van eigenwaarde. Dit is geen fijne start van een nieuwe en andere levensfase. Daarom is het belangrijk dat je gaat ontdekken hoe dat je positief kunt blijven, ook in deze vaak lastige periode van de overgang. Je kunt je gevoel van eigenwaarde verhogen tijdens de overgang.

Het gaat er om dat je gelooft in jezelf en accepteert dat je een nieuwe fase van je leven in bent gegaan. Soms is dat moeilijk te accepteren, maar dat komt ook omdat je een belangrijk deel van je leven als het ware af gaat sluiten, de periode van kinderen kunnen krijgen, de vruchtbare periode. Soms is het moeilijk te accepteren zeker wanneer je al jong in de overgang raakt. Je toekomstwensen vallen misschien allemaal in het water en dan heb je geen idee wat je er mee moet doen en hoe je verder kunt. Toch heeft dat ook tijd nodig om te verwerken en dit kan een grote invloed hebben op je overgang en de klachten die ermee samen hangen.

De hormonen spelen een grote rol tijdens de overgang. Lees daarom hier het rapport Overgangshormonen in Balans.

Inhoudsopgave:

Successen van anderen

Ervaringen delen

Rol van de hormonen

Successen van anderen

Mocht je in de overgang zijn en je gevoel van eigenwaarde is minder geworden, dan kun je eens in gesprek gaan met anderen en luisteren naar hun verhalen. Luister eens welke successen zij hebben behaald en ga dan op zoek naar je eigen successen.

  • Waar ben je goed in?
  • Wat is er allemaal goed gegaan?
  • En wat kun je goed en waar prijzen anderen je continu in?

Als je daar eens bij stil gaat staan dan kan dat je gevoel van eigenwaarde alleen maar goed doen. Je kunt daardoor namelijk zicht krijgen op je sterke kanten en hierdoor krijg je weer meer gevoel van eigenwaarde. Dit is erg belangrijk dus doe er nu wat aan en zorg dat anderen je daarin kunnen helpen. Vrouwen die al door deze periode heen zijn gegaan en vrouwen die er middenin zitten kunnen je vaak helpen met begrip, herkenning, door met elkaar in gesprek te gaan.

Ervaringen delen

Op het moment dat je je ervaringen met anderen gaat delen, kunnen anderen je bijstaan. Ze kunnen aangeven wat je kunt doen maar ook zeggen hoe zij het hebben opgelost of hoe zij er mee om zijn gegaan. Je kunt van anderen veel leren. Soms zijn er kleine dingen die je kunt doen waar je even niet aan had gedacht. Je bent misschien steeds druk in de weer, maar gun je lichaam eens tijd om te wennen.

Laat je lichaam even tot rust komen en geef er zelf aan toe. Een leuke dvd kijken, even een goed boek lezen of gewoon helemaal niets doen, je ogen dicht en genieten van de rust. Sommige vrouwen hebben daar moeite mee, maar dit kun je leren. Daarom is het goed dat je het de tijd gaat geven en er aan gaat wennen. Je komt toch in deze fase of je wilt of niet, maar het gaat er om dat je gaat ontdekken wat je voelt en hoe je lichaam hier op reageert. Daardoor kun je de overgang beter accepteren en op een fijne manier verder gaan met je leven.

Rol van de hormonen

Je hormonen spelen steeds weer op in de periode van de overgang. Continu schommelingen en daardoor weet je niet meteen waar je aan toe bent, je humeur kan snel en zonder reden omslaan en dat kan voor mensen in je omgeving erg lastig zijn. Maar geen zorgen, want het gaat ook weer voorbij. Vertel anderen dat je in de overgang bent dan kunnen zij er rekening mee houden. Ze weten dan ook dat er verder niets gaande is en hoeven zich daar ook niet druk over te maken. Andere vrouwen begrijpen waar je het over hebt en willen je graag steunen. Bekijk daarom samen hoe zij je kunnen helpen, zodat je gevoel van eigenwaarde tijdens de overgang weer terug gaat komen. Vertrouw op jezelf en je gevoel van eigenwaarde zal weer stijgen!

Wil je jouw gevoel van eigenwaarde verhogen? Neem dan eens kijkje naar mijn cursus: Overgangstransformatie. Vergeet niet hieronder een reactie achter te laten en dit bericht te delen met je vrienden.

knop overgangstransformatie

Over de schrijver
Reactie plaatsen