Buikvet verbranden tijdens de overgang

Buikvet verbranden tijdens de overgang

Als je last hebt van buikvet tijdens de overgang, is het fijn als je weet hoe je je buikvet kunt verliezen. Buikvet kwijtraken is iets wat veel mensen graag willen, maar hoe kun je je buikvet verliezen? Welk hormoon zorgt ervoor dat buikvet verbranden moeilijk gaat.

Ontdek in dit artikel hoe je sneller buikvet kunt verbranden op een verantwoorde manier.

Wil je overigens direct 12 recepten naar je inbox gestuurd krijgen? Klik hier voor een gratis exemplaar, inclusief tips over je hormoonhuishouding.

Inhoudsopgave:

Buikvet verbranden

Vet opslaan

Buikvet verliezen

Buikvet kwijtraken

Cortisolwaarde verlagen

Bewegen en buikvet verliezen

Buikvet verbranden

Je wil graag buikvet verbranden. Veel mensen denken dat dit lukt door minder te gaan eten. Maar het gaat niet alleen om minder eten. Het is goed om te weten dat er twee soorten buikvet zijn. Je hebt namelijk onderhuids vet en orgaanvet. Het onderhuidse vet zit tussen je huid en je spieren. Dit kun je dan ook vastpakken en het voelt ook zacht. Dan is er orgaanvet, dit zit rondom je belangrijkste organen, te denken aan hart, longen, lever en maag. Een andere naam voor orgaanvet is visceraal vet. Je hebt orgaanvet dat de schokken van buitenaf opvangt en het speelt ook een rol bij je hormoonhuishouding. Je kunt dus zeggen dat je lichaam orgaanvet nodig heeft. Maar als je teveel van dit vet hebt, dan is dat niet goed. Het zal je buik dan ook naar buiten drukken. Het belemmert daarnaast ook de werking van de organen en het verhoogt het risico dat je een hoge bloeddruk krijgt, net als een te hoog cholesterol. Ook de kans op hart- en vaatziekten en kanker wordt hierdoor groter.

Vet opslaan

Op het moment dat je meer calorieën eet dan je verbruikt, ga je vetten opslaan. De plaats waar iemand het meeste vet op gaat slaan heeft niet altijd met je genen te maken. In de aanmaak van buikvet speelt het hormoon cortisol een grote rol. Het is een stresshormoon en het is actief bij zowel mannen als vrouwen. Het lichaam maakt het aan wanneer je last hebt van stress, wanneer je weinig slaapt en wanneer je ongezonde voeding binnenkrijgt. Als je cortisolwaarde te hoog is, dan kan dat zorgen voor meer buikvet en een grotere eetlust. Wanneer de hormoonbalans verstoord is, dan kan dat ervoor zorgen dat je lichaam meer vet vast gaat houden op bepaalde plaatsen, je blijft eten en je zit eigenlijk al vol en je kunt je vetcellen niet gemakkelijk meer verbranden. Sommige mensen verliezen hier ook hun stemming door. Teveel vet heeft een grote impact op je leven op veel verschillende manieren.

Buikvet verliezen

Het wordt tijd om buikvet te verliezen, maar hoe pak je dat aan? Uiteraard moet je er goed op letten wat je gaat eten, maar ook speelt bewegen hierin een grote rol. De compositie van ons lichaam wordt voor 80% bepaald door onze voeding en 20% wordt weer bepaald door sport en beweging. Je gaat dus je buikvet verliezen wanneer je én gezond eet en beweegt (te denken aan sporten of extra wandelingen). Je hebt lichaamsfuncties die vetcellen afbreken en om kunnen zetten in energie. Je kunt dat proces versnellen. Dat kun je doen door geen enkelvoudige koolhydraten meer te eten. Je kunt koolhydraten in twee groepen verdelen. Je hebt de complexe koolhydraten, zoals fruit, groenten, noten, pitten, zaden, havermout etc. en je hebt de enkelvoudige koolhydraten, te denken aan suiker, witbrood, pasta, aardappelen en bijvoorbeeld frisdrank. Je mag dus wel degelijk koolhydraten eten, maar let wel op welk type je dan eet. Je zou je brood als ontbijt kunnen vervangen door bijvoorbeeld havermout en de lunch kunnen vervangen door een grote salade. Frisdrank kun je beter laten staan en water met limoen drinken of een zelfgemaakte smoothie nuttigen.

Buikvet kwijtraken

Buikvet kwijtraken doe je door producten van de volgende lijst te eten:

Eiwitten:
• Eieren
• Vlees: kip, gevogelte, rund, lam, etc.
• Vis: zalm, haring, sardientjes, makreel, paling en kabeljauw
• Bonen: zwarte bonen, witte bonen, bruine bonen, ogen bonen en kidneybonen (eet met mate)

Vetten:
• Extra vierge olijfolie
• Kokosolie
• Palmolie

Overige:
• Groente
• Fruit: het liefst zo vroeg mogelijk op de dag (maximaal 2 stuks per dag)
• Noten en zaden
• Quinoa, bruine rijst en zoete aardappelen (eet met mate)
• Glutenvrije havermout en granola (eet met mate)
• Donkere chocolade (75%+ cacao) (eet met mate)
• Gedroogd fruit (eet met mate)

Cortisolwaarde verlagen

Cortisol is een hormoon dat wordt aangemaakt bij een stressreactie. Cortisol zorgt er echter ook voor dat vet wordt opgeslagen. Je wil je cortisolwaarde verlagen, dit kan op verschillende manieren. Hierdoor ga je er in ieder geval voor zorgen dat de vetcellen in je buikstreek gemakkelijker kunnen verbranden. Het eerste wat je kunt doen is mentale stress verminderen. Geef jezelf vaste momenten om te kunnen ontspannen. Je hebt die momenten echt nodig, dit heeft ook een gunstig effect op je cortisolwaarde en dan zal de eetlust ook dalen, daardoor kun je weer meer buikvet verbranden. Je kunt ook de producten van bovenstaande lijsten eten (verander je boodschappenlijst!), dan weet je in ieder geval dat je alleen het goede gaat nuttigen! Acht uur per dag slapen is ook van belang. Je hebt je rust nodig, als je namelijk een slaaptekort hebt dan stijgt je cortisolwaarde. Je hebt daarom echt acht uur per dag aan slaap nodig, dan kun je je buikvet sneller verbranden.

Bewegen en buikvet verliezen

Misschien zit je graag binnen, lekker snacken op de bank en dan merk je dat je je buikvet sneller krijgt dan kwijtraakt. Het is daarom goed om ook eens wat meer te gaan bewegen. Met alleen bewegen of met alleen gezond eten kom je er niet. Het zou het beste gecombineerd kunnen worden, je krijgt dan ook een betere conditie en je zult je snel ook beter voelen. Je krijgt meer energie om wat te ondernemen en denkt niet de hele dag aan wat je kunt eten. Het scheelt ook dat je tijdens het boodschappen doen op gaat letten op wat je koopt. Koop alleen wat gezond is en haal geen ongezonde snacks in huis, dan kun je ook niet in de verleiding komen om ze op de bank in de avonduren op te eten.

In het begin is dat misschien even wennen en denk je, had ik nu maar chips of wat anders om te snoepen, maar als je er een tijdje mee bezig bent, dan voel je je snel beter. Buikvet verliezen is daarom iets wat je zelf kunt doen, maar waar je ook voor door moet zetten. Je weet waar je het voor gaat doen en het is beter voor je lichaam wanneer je minder buikvet hebt. Je zult merken dat je je gezonder gaat voelen, energieker en daar doe je het toch ook voor? Voor je hele gezondheid is het beter, het is daarom goed om te bekijken hoe jij dat het beste aan kunt pakken. Het ligt er ook aan hoeveel buikvet je hebt en wat je kwijt wil raken.

In de overgang krijgen veel vrouwen last van buikvet. Je hormonen spelen hierin een grote rol, maar je kunt er ook weer vanaf komen. Zorg er daarom voor dat je gezond gaat eten, let op welk eten je in huis gaat halen, meer gaat bewegen en alles met elkaar goed in de gaten blijft houden. Na een paar dagen kun je je zomaar al fitter voelen als je gezonder gaat eten. Houd dat vol, zodat het een gewoonte zal worden. Je zult merken dat hoe langer je bezig bent, jij je veel beter gaat voelen, inzet wordt beloond!

Ben je zoek naar een bewezen plan om van je buikvet af te komen? Kijk dan eens naar mijn programma: Slank door de Overgang

slank door de overgang

Over de schrijver
Alida
Door

Alida

op 29 Sep 2018

Hallo, is het wel verantwoord om bv speld brood te eten? of volkoren brood. Ik heb tijden salade en havermout gegeten, maar daar ben ik echt bijna klaar mee. en brood vind ik heerlijk.Ik doe echt mijn best. Doe 2 x in de wek joga en pilates wandelen af en toe. En eet geen aardappelen, pasta ed ben niet dik, maar mijn buik is vreselijk.

Amarens
Door

Amarens

op 23 May 2019

Persoonlijk zou ik een realistische foto plaatsen. Alleen dat al helpt heel veel vrouwen!

Aaf
Door

Aaf

op 22 Dec 2019

Hi, ik ben 51 en heb altijd maat 34/36 gehad. Natuurlijk begrijp ik dat daar verandering in komt en dat is ook geen probleem. Maar ik eet al jaren precies wat hierboven beschreven staat (ook geen chips, suiker, alcohol, enz.) en sport 5/6 keer per week een uur(cadio en spieren). Toch kom ik onmogelijk van die buik en 'lovehandles' rond mijn taille af...... Zeg het maar, waar schort het aan.

monica
Door

monica

op 26 Jan 2020

Als je nu ook eens reageerde op reacties van mensen, dat zou en stuk helpen!

bas
Door

bas

op 26 Jan 2020

helemaal eens met monica!!!

Layla
Door

Layla

op 17 Jul 2020

@Bas en Monica: nee daar heeft Ria geen belang bij. Je moet gewoon betalen, dus kóóp dat boek!

Reactie plaatsen