Zelfopoffering: tijd om aan jezelf te denken
In de overgang is de kans groot dat je als vrouw sneller geïrriteerd raakt. Je kunt zelfs ook kwaad worden in bepaalde situaties, waaraan je voorheen geen aandacht zou schenken. De hormonen spelen hierbij een grote rol, zowel bij agressie als bij woede. Je kunt door de hormonale veranderingen de woede beter voelen en ervaren. Je leert echter wel meer tot jezelf te komen, tot bezinning te komen. Hoe zag je leven er tot nu toe uit, stond jij altijd voor anderen klaar en op welke plek stond jijzelf, of waar plaatste jij jezelf?
Woede heeft vaak een diepere betekenis, het heeft te maken met zelfopoffering, te veel verantwoording nemen, onrecht van wat je aan wordt gedaan, verlies van macht, kleineringen, niet kunnen rekenen op afspraken en beloften die zijn gemaakt of zaken uit het verleden die niet zijn opgelost. Het kan een klein ding uit het verleden zijn waar je nu last van krijgt. Iets wat je nooit op hebt kunnen lossen of wat altijd gespeeld heeft. Los het daarom op en praat met anderen, zodat je het ook af kunt sluiten. De vrouwen in de overgang krijgen vaak met de gedachte van zelfopoffering te maken en het is belangrijk dat je nu eens aan jezelf gaat denken. Je lichaam heeft de tijd en energie nodig om weer in balans te komen en daar kun jij zelf ook wat aan doen! Zorg daarom dat je de rust neemt en nu jezelf even op de eerste plaats zet.
De overgang is een uitnodiging om balans te geven aan je leven. Lees daarom eens het e-boek Overgangshormonen in Balans gratis.
Inhoudsopgave:
Geef jezelf de tijd om boos te worden
Geef jezelf de tijd om boos te worden
Het is goed als je in de overgang komt dat je je gevoelens de baas kunt zijn en soms wil dat zeggen dat je je eens moet laten gaan, uit je woede, huil wanneer je daar aan toe bent en lach ook op zijn tijd, vergeet dat laatste zeker niet. Lach om de overgang met vriendinnen om de vaak herkenbare situaties en heel belangrijk weet dat het een fase is die voorbij gaat. Je kunt veel last hebben van stemmingswisselingen, maar laat jezelf dan eens gewoon gaan. Weten dat het erbij hoort zal je opluchten.
Anderen zullen wellicht vreemd opkijken als jij anders dan anders reageert, wanneer jij zegt waar het opstaat en uitkomt voor je frustratie, boosheid en ook onmacht. Voorheen hield jij je misschien altijd in en mensen zijn het niet van je gewend dat jij zegt hoe jij je voelt. Straks maken zij dit wellicht zelf ook mee, wanneer zij in de overgang komen. In deze fase van je leven moet je vooral doen waar je je goed bij voelt en wanneer je een keer lekker boos wilt worden en alles wilt uiten, schrijf het van je af of ga lekker sporten! Een heerlijke huilbui kan zorgen voor opluchting, maar ook lachen met vrienden en vriendinnen maken deze periode van je leven een stuk draaglijker.
Luister naar je gevoelens
Naar je gevoelens luisteren is erg belangrijk, maar zeker als je dat voorheen nooit hebt gedaan kan dat erg moeilijk zijn. Je lichaam geeft aan dat er wat gaande is en daarom moet je er ook naar luisteren. Dit kan soms lastig zijn en zeker wanneer je voorheen je gevoelens niet toe liet. Alles ging altijd voor, jij zette voorheen jezelf steeds op de laatste plaats. Zelfopoffering, probeer daar een einde aan te maken en ga leven, ga ook voor jezelf leven! Ga eens na wat jij fijn vindt en doe wat jij leuk vindt.
Het draait nu gewoon om jou en je hoeft niet continu met anderen bezig te zijn. Richt je maar eens op jezelf en dan kun je zien dat dat erg fijn kan zijn en ook duidelijkheid kan geven over hoe je denkt en je krijgt vaak ook een duidelijk beeld van wat je graag zou willen. Even in jezelf keren, zonder te denken dat je egoïstisch bezig bent. Het zal een omschakeling zijn, maar het is de moeite van het proberen waard.
Praat er over met anderen
Als je met anderen gaat praten over de overgang, wat je doormaakt, wat je ervaart en je vraagt tips aan anderen, dan zullen zij je veel duidelijkheid kunnen geven. Je kunt er zeker weten wat mee. Daarom is praten in deze fase ook zeker aan te raden. Neem er eventueel wekelijks of dagelijks de tijd voor als je hier behoefte aan hebt. Er zijn genoeg vrouwen in je omgeving die je daarbij kunnen helpen en voor je klaar staan.
Zij willen je graag bijstaan en zorgen dat je deze fase goed kunt doorlopen. De een zal meer klachten hebben dan de ander, maar ook deze fase kom je door, samen met anderen want je staat er niet alleen voor! Praten met anderen lucht op. Het hoeven niet steeds zware gesprekken te zijn, want ook samen lachen is erg belangrijk.
Wil je meer weten over de overgang? Kijk dan eens naar mijn e-boek: Overwin je Overgang. Laat je mening horen door hieronder een reactie te geven en vergeet niet dit bericht te delen met anderen.