Vechten tegen mijn onzekerheid tijdens de overgang

Gedurende de overgang hebben veel vrouwen er mee te maken, onzekerheid. Gelukkig kun je er ook wat aan doen. Je staat er namelijk niet alleen voor in deze soms ongemakkelijke fase. Zorg er daarom voor dat je nu gaat ontdekken wat je kunt doen aan je onzekerheid tijdens de overgang. Anderen kunnen je daarbij helpen. Het belangrijkste is dat je met anderen gaat praten over wat je voelt en waar je tegenaan loopt.

Tijdens de overgang is je lichaam aan het veranderen en hoe je daar op reageert kan per vrouw heel anders zijn. De een zal er goed mee overweg kunnen maar anderen worden er heel onzeker van. Het kan ook een bepaalde periode zijn. Je kunt ook in het begin van de overgang onzeker zijn en naderhand gewoon jezelf weer zijn.

Maar waarom zou je onzeker zijn? Je bent zelf niet aan het veranderen, je lichaam gaat alleen naar een nieuwe fase. Je sluit de vruchtbare periode af. Het wordt tijd voor een nieuwe fase, maar hoe kijk je daar tegenaan? Je gevoel speelt daarin een grote rol. Als je het accepteert, dan ga je er gemakkelijker doorheen en zul je je niet snel onzeker voelen. Maar het ligt ook aan een stukje persoonlijkheid. Sommige vrouwen vinden het erg als zij een paar kg aankomen en denken meteen dat iedereen dat aan hen ziet. Dit kan zorgen voor onzekerheid, want tijdens de overgang kun je een paar kilo aankomen en ook dat hoort weer bij deze fase.

Wil je weten welke hormonen een rol spelen tijdens de overgang en hoe je deze in balans krijgt? Lees dan gratis het e-boek Overgangshormonen in Balans.

Inhoudsopgave:

Sta open voor gesprekken

De onzekerheid overwinnen

Sta open voor gesprekken

Als je open staat voor gesprekken met andere vrouwen tijdens de overgang, dan kan dat veel inzicht geven in hoe je je nu voelt, wat je doormaakt en hoe dat bij anderen is geweest. Je leert er namelijk over praten en je kunt hierdoor ook beter met je onzekerheid overweg. Sommige vrouwen vinden het erg moeilijk en durven zich niet open te stellen voor een gesprek. Maar wanneer je een goede vriendin hebt waar je alles mee kunt bespreken, zal het snel beter gaan.

Je kunt ook juist met een ouder iemand praten die al in de overgang is geweest en dus weet waar ze over praat. Hierdoor kun je tips krijgen om de fase van de overgang wat gemakkelijker door te komen. Zorg daarom dat je iemand kent waar je goed mee kunt praten. Anderen kunnen je echt helpen, als je maar praat en uitlegt waar je mee zit. Je onzekerheid is vaak een momentopname, jij denkt er zo over en je ervaart het zo, maar ervaren anderen dat ook zo? Meestal niet, bespreek dit en zorg dat je samen iets aan de onzekerheid kunt doen in de overgang.

De onzekerheid overwinnen

Sta je open voor gesprekken met anderen? Dan kun je daar veel van leren. Je kijkt soms op een manier ergens naar en het is beter om het ook vanuit een andere kant te bekijken. Daarom kun je nu met anderen praten over de overgang, stel vragen, vertel je ervaringen en vraag of dat ze ook onzekerheid hebben gevoeld. Je kunt vragen wanneer en hoe dat zij er mee om zijn gegaan. Dit kan jou weer inzicht geven in hoe je er zelf mee om kunt gaan.

Geef het ook de tijd, je lichaam is aan het veranderen. Het kost je lichaam veel tijd en energie om alles weer in balans te krijgen en dan kun je je onzeker voelen. Doe daarom dingen waar je goed in bent en zorg dat je je sterke kanten in gaat zien. Daardoor voel je je snel beter en denk je niet meer aan de onzekerheid van de overgang. Houd vast aan het idee dat de periode van de overgang voorbij gaat. Als je weet dat het tijdelijk is, dan zul je de ongemakken beter verdragen.

Wil je weten hoe ik mijn onzekerheid heb overwonnen tijdens de overgang? Neem dan eens een kijkje naar mijn nieuwe cursus: overgangstransformatie. Waar ben jij onzeker over? Laat een reactie achter en vergeet niet dit bericht te delen.