Snelle koolhydraten: verborgen dikmaker?
Je hebt langzame en snelle koolhydraten, ken jij deze verschillen ook? Tijdens de overgang kom je makkelijk een aantal kilo’s bij. Wat veel vrouwen niet weten is dat je van koolhydraten snel kunt aankomen. Veel mensen denken dat ze het weten, maar als je het niet zeker weet, of nog meer informatie over koolhydraten wil, zeker even doorlezen. Een van de twee koolhydraten soorten is namelijk een goede bron van energie voor je lichaam. Maar welke? Lees snel verder en dan wordt deze vraag snel beantwoord.
Ben je op zoek naar recepten zonder snelle koolhydraten? Download dan hier 12 gezonde recepten.
Inhoudsopgave:
Verschil tussen langzame en snelle koolhydraten
Snelle koolhydraten voorbeelden
Welke koolhydraten ga je eten?
Voedingsschema langzame en snelle koolhydraten
Verschil tussen langzame en snelle koolhydraten
Je lichaam heeft koolhydraten nodig, deze voorzien jouw lichaam namelijk van energie. Je zou het kunnen zien als brandstof voor je spieren. Ook laten ze je hersenen goed functioneren. In het westen worden er vaak teveel koolhydraten gegeten, maar dat hebben we niet altijd in de gaten. In de voeding die we dagelijks nuttigen zit namelijk veel suiker en vaak zijn deze suikers verborgen. Dit zijn de snelle koolhydraten. Je hebt er niet zoveel van nodig, maar je krijgt ze vaak wel ongemerkt binnen! Je wil je lichaam uiteraard gezond houden en dan is het soms nodig om af te vallen. Maar voordat je daar mee gaat beginnen is het goed om te ontdekken wat het verschil is tussen de langzame en de snelle koolhydraten.
Snelle koolhydraten voorbeelden
Een andere naam voor de snelle koolhydraten is enkelvoudige koolhydraten. Je kunt deze vinden in snoep, maar ook in koek en tarweproducten zoals wit brood, aardappelen en pasta’s. Door de snelle koolhydraten gaat jouw suikerspiegel snel stijgen en daardoor krijg je het gevoel meer energie te hebben, maar dat is toch maar even. Je hebt vaak na een uur weer honger en dan voel je je ook lusteloos. Er zijn ook mensen die last krijgen van een opgeblazen gevoel. Daarom is het niet nodig dat je overdag pasta eet om energie te krijgen. Door teveel snelle koolhydraten kun je juist problemen krijgen in je lichaam. Het kan namelijk om worden gezet in vetten en dat is juist wat je niet wil.
Hormoon insuline
In ons lichaam hebben we een hormoon genaamd insuline en dat wordt aangemaakt in de alvleesklier. Op het moment dat je teveel en te vaak snelle suikers eet, kunnen de spieren en hersencellen de glucose niet opnemen. Ze zijn dan eigenlijk verzadigd. Vervolgens zal je lichaam dit overschot aan de insuline toch af moeten voeren. Als je een te hoge bloedsuikerspiegel hebt dan is dat schadelijk voor je gezondheid en dit kan zorgen voor allerlei gezondheidsklachten. Insuline kan alle cellen openen, ook de vetcellen kunnen daardoor geopend worden. In je vetcellen kan glucose op worden geslagen als vet. Als er dan sprake is van voedselschaarste dan kan je lichaam het vet omzetten in glucose. Maar dit gebeurt bij de meeste mensen niet, want ze eten op tijd. Als je te vaak snelle koolhydraten eet dan kan dat zorgen voor overgewicht, maar ook voor een te hoog cholesterolgehalte of een hoge bloeddruk. Dit kan ook weer leiden tot diabetes 2. Het is daarom belangrijk dat je dat gaat voorkomen en de snelle koolhydraten gaat beperken. Het is daarom belangrijk te weten waar dat deze in zitten, zodat je daar op kunt letten.
Langzame koolhydraten
Langzame koolhydraten hebben ook wel de naam complexe koolhydraten. Deze worden trager opgenomen in je lichaam. Dit heeft te maken met de complexe samenstelling van de langzame koolhydraten. Het komt omdat je spijsvertering er lang over doet om het zetmeel wat hierin zit af te breken en het vervolgens weer om te zetten in glucose. Je vindt de langzame koolhydraten in volkoren en spelt producten, quinoa, groenten, boekweit, noten en zaden, peulvruchten en bijvoorbeeld bonen. Let daarom goed op wat je eet, wanneer je het eet en dat het verantwoord is wat je eet.
Glycemische index
Misschien heb je wel eens gehoord van de glycemische index, ook wel afgekort als GI. Hiermee wordt aangegeven hoe snel dat bepaalde voeding je bloedsuikerspiegel laat stijgen. Bij glucose (tafelsuiker/kristalsuiker) is de GI vastgesteld op de maximale waarde van 100. Je kunt zelf naar de glycemische index van een product kijken en daaraan kun je zien of een product bestaat uit langzame of uit snelle koolhydraten. Daarbij geldt dat hoe lager de GI is hoe beter het is voor de gezondheid. Wanneer de producten bestaan uit langzame koolhydraten hebben deze vaak een lage GI. Het beste kun je producten eten met een GI tot 50. Daarbij zou je kunnen denken aan avocado, broccoli, linzen, zoete aardappel en quinoa. Je kunt de producten met een GI tussen de 50 en de 70 met mate eten. Voorbeelden die hierbinnen vallen zijn rozijnen, volkoren pasta, muesli en bananen. Dan zijn er nog de producten met een GI tussen de 70 en de 100. Deze dien je eigenlijk helemaal te vermijden. Het gaat daarbij over friet, aardappelpuree, cornflakes, ontbijtkoek en witbrood. Door het eten van deze producten kun je namelijk snel aankomen.
Welke koolhydraten ga je eten?
Iedere dag krijg je wel koolhydraten binnen, de ene dag misschien meer dan de andere dag. Het is daarom goed dat je gaat bekijken wat je op een dag allemaal binnen krijgt. Doordat je nu de verschillen kent tussen de langzame en snelle koolhydraten kun je er ook beter op letten wat je kunt eten en wat dat met je lichaam doet. Sommige mensen komen snel aan en dan is het goed om er op te letten dat je niet zoveel snelle koolhydraten binnenkrijgt. Het zijn dan ook de dikmakers en daar kun je dan maar beter extra alert op zijn en deze vermijden.
Balans opmaken
Maak voor jezelf eens duidelijk wat je op een dag eet en kijk dan naar de langzame en snelle koolhydraten. Je kunt nu zelf bekijken wat je veel binnen krijgt en of dat je er wat aan moet veranderen. Misschien merk je de laatste tijd dat je meer aan komt en eet je ook meer snelle koolhydraten. Tijd om er wat aan te doen en aan je gezondheid te denken. Je kunt namelijk zelf beoordelen wat je wel en niet nodig hebt. Je weet de verschillen tussen de snelle en langzame koolhydraten, dus let er op ook wanneer je boodschappen gaat doen.
Voedingsschema langzame en snelle koolhydraten
Koolhydraten geven je energie, maar niet allemaal. Het kan even van korte duur zijn en daarom moet je de verschillen tussen de langzame en snelle koolhydraten kennen. Hierdoor kun je op je maaltijden letten! Ook bij je tussendoortjes moet je goed opletten, want er zijn vaak veel verborgen suikers. Dit wil je liever niet, want je moet er misschien wel veel moeite voor doen om de kilo’s er weer af te sporten. Zorg daarom nu dat je voor jezelf duidelijk hebt wat je per dag eet en welke koolhydraten je daarmee binnen krijgt.
Vergeet niet om dit bericht te delen met anderen en een reactie hieronder te plaatsen. Ben je op zoek naar een methode om buikvet te verliezen tijdens de overgang? Kijk dan eens naar mijn programma Slank door de Overgang: