Overgang en menstruatie: waarom je menstruatie van streek is
Overgang en menstruatie hebben uiteraard alles met elkaar te maken. Deze termen gaan hand in hand. Tijdens de overgang ga je namelijk onregelmatig menstrueren, dit kan vaker zijn en dit kan heviger zijn, maar ook het omgekeerde is mogelijk. De eierstokken in je lichaam hebben de verantwoordelijkheid voor de aanmaak van vrouwelijke hormonen. Het gaat over de hormonen oestrogeen en progesteron die belangrijke processen in je lichaam aansturen. De hormoonaanmaak verandert tijdens de overgang en dat komt door de eierstokken. Dit proces kan al rond je 30ste beginnen. Daarbij is de menstruatie vaak nog wel regelmatig. Om te beginnen zal eerst het progesteron afnemen. Daardoor kan de menstruatie een keer uitblijven. De afname van de hormonen zal altijd met pieken en dalen gaan en daarom is het een heel proces waar je in uit gaat komen. Dit kan allemaal samen gaan met meer bloedverlies. Als er een keer een menstruatie over wordt geslagen, dan kan er door het oestrogeen meer baarmoederslijmvlies groeien. Dit kan daardoor ook dikker worden.
Wil je meer weten over je veranderende hormoonhuishouding tijdens de overgang? Download dan gratis het rapport Overgangshormonen in Balans.
Inhoudsopgave:
Herken je menstruatie en het begin van de overgang
Vragen over de overgang en menstruatie
Verschijnselen overgang
Wanneer je dichter bij de overgang komt kun je te maken hebben met pijnlijke of gespannen borsten, je kunt ook last hebben van meer klachten voor of tijdens je menstruatie. De menstruatie kan veel heviger en pijnlijker zijn. Het kan ook zijn dat de menstruatie korter wordt en kortere of juist langere tussenpozen aanneemt. Er kan ook een combinatie optreden van deze verschijnselen. Wanneer je je eigen lichaam goed kent, kun je vaak snel opmerken wanneer je met de overgang te maken gaat krijgen. Je weet namelijk precies wanneer je ongesteld moet worden en wanneer dat een paar keer anders is, dan kan dat met de overgang te maken hebben. Let alleen wel goed op, want wanneer je met stress te maken hebt, kan dat ook van invloed zijn op je menstruatie en daardoor kan deze wat langer uitblijven.
Herken je menstruatie en het begin van de overgang
Meestal kennen vrouwen de eigen menstruatie. Dit is lastiger wanneer je een tijdje aan de pil bent geweest en ineens gaat stoppen met de pil. Dan wordt het even chaos in je lichaam, er zijn veel veranderingen en dan duurt het even voordat je weer een ritme hebt. De menstruatie kan een hele tijd onregelmatig zijn. Gun jezelf en je lichaam even de tijd om er aan te wennen. Hierdoor kun je het namelijk beter herkennen wanneer je met de overgang te maken krijgt. Dit kan ook allemaal veel tijd in beslag nemen, en je menstruatie kan ook een keer wegblijven zonder dat je in de overgang terecht bent gekomen. Dit heeft namelijk ook met andere factoren te maken, want je kunt ook een keer last hebben van stress of bijwerkingen van medicatie waardoor de menstruatie een keer over wordt geslagen. Houd het goed in de gaten, zodat je het proces van jezelf leert kennen.
Vragen over de overgang en menstrautie
Wanneer je vragen hebt over je menstruatie en de overgang kun je altijd je arts raadplegen. Je kunt er samen eens voor gaan zitten en bekijken of het moment bij jou al is aangebroken. Vaak kun je het zelf ook wel herkennen, maar wanneer je er onzeker over bent kun je er altijd over praten met iemand. Dit kan je veel duidelijkheid geven en daardoor kun je ook weer meer gerustgesteld worden. Het is belangrijk dat je als vrouw weet waar je aan toe bent. Je lichaam gaat veel veranderingen doormaken en dit kun je beter van tevoren weten, zodat je je er op voor kunt bereiden. Toch is het voor iedere vrouw anders, maar het is fijn als je weet wat je ongeveer kunt verwachten.
Wil je meer informatie over de overgang? En ben je specifiek op zoek naar meer informatie over de overgang en menstruatie? Bekijk dan eens het programma: Overwin je Overgang.