Overgang en de pil

Overgang en de pil

Wanneer je in de overgang komt, kan het anders voelen wanneer je aan de pil bent en wanneer niet. Door de pil kun je namelijk zelf je menstruatie sturen. Als je dichter bij de overgang in de buurt komt, ga je onregelmatig menstrueren en is er nog steeds een kans om zwanger te raken. Als je dit risico niet wilt lopen, dan is het verstandig om tot na je laatste menstruatie een voorbehoedsmiddel te gebruiken. Veel vrouwen kunnen rond hun 52ste met de anticonceptie stoppen. Ook dan is de kans op een zwangerschap nog aanwezig, maar wel erg klein.

Wil je informatie over de veranderende hormoonhuishouding tijdens de overgang? Download dan gratis het rapport Overgangshormonen in Balans.

Inhoudsopgave:

Gebruik je de pil?

Pil stelt overgang niet uit

Wanneer stop je met de pil?

Gebruik je de pil?

Het kan zijn dat je de pil gebruikt en dan zou je daarmee door kunnen gaan. Maar je kunt ook op tijd stoppen, want rond deze leeftijd is het voor vrouwen niet altijd aan te raden om de pil te slikken. Dit heeft weer te maken met het toenemende risico op hart- en vaatziekten. Maar ook de kans op borstkanker is daardoor groter op deze leeftijd.

Pil stelt overgang niet uit

Er zijn mensen die denken dat je door de pil te blijven slikken de overgang uit kunt stellen, maar dat is niet zo. De pil houdt wel de maandelijkse bloedingen kunstmatig in stand. Daardoor merk je minder goed en minder snel wanneer je in de overgang bent aangekomen, en wanneer je de menopauze bereikt. Er is geen vaste datum waarop je moet stoppen met anticonceptie. Dit is een keuze die jezelf kunt maken. Je weet namelijk pas wanneer je de menopauze hebt bereikt als je na het stoppen met de pil een jaar lang niet hebt gemenstrueerd. Tijdens dit jaar is het wel aan te raden om een ander voorbehoedsmiddel te gebruiken. In de pil bevinden zich de vrouwelijke hormonen oestrogeen en progesteron. Deze helpen ook tegen overgangsklachten. Daarbij kun je denken aan heftige of onregelmatige menstruaties, opvliegers en (nachtelijke) zweetaanvallen. Dit zou je op kunnen merken in de week dat je de pil niet slikt, wat we ook wel de stop week noemen. Dan kun je namelijk last krijgen van opvliegers en nachtelijke zweetaanvallen. Dit wordt door veel vrouwen ook als erg vervelend ervaren. Zij zouden het liefst de pil gewoon door blijven slikken, omdat de klachten dan ook niet of minder aanwezig zijn. Helaas wordt dat niet aangeraden en is het verstandig om op tijd een keuze te maken om te stoppen met de pil.

Wanneer stop je met de pil?

Het stoppen met de pil kan eigenlijk wanneer je wilt. Het kan zijn dat je als je 30 bent wilt stoppen omdat je graag kinderen wilt en daarna de pil ook niet meer gaat gebruiken. Het kan ook zijn dat je juist daarna de pil wel weer gaat gebruiken en pas rond je 50ste gaat stoppen. De keuze is heel persoonlijk, maar zorg er wel voor dat je weet wat de mogelijkheden zijn. Er kan altijd een gesprek met de huisarts plaatsvinden om te bekijken wat de beste optie is. Je kunt samen bekijken of je al klachten hebt van de overgang en mocht dat zo zijn dan is dat misschien wel het moment om te stoppen. Maar anderen kunnen deze beslissing niet voor je maken. Wanneer je veel last hebt van de klachten kan dat voor jou een reden zijn om nog even door te gaan met de pil. Anderen kijken meer naar de risico’s en nemen de klachten dan maar voor lief om de gezondheidsrisico’s zo laag mogelijk te houden, dat is een persoonlijke keuze. Je laten informeren kan in ieder geval geen kwaad!

Klik op onderstaande knop voor meer informatie over de overgang.

button-4

Over de schrijver
Pam
Door

Pam

op 23 Feb 2016

Ik vind dit een lastig dilemma. Ik ben al een aantal jaren geleden gestopt met de pil. Ik kreeg een hoge bloeddruk en het leek het beste om te stoppen. Ik ben nu 52 en heb nog steeds stevige overgangsklachten. Ik menstrueer al ruim 10 jaar niet meer omdat de baarmoeder is verwijderd vanwege baarmoederhalskanker dus daaraan kan ik niet merken in hoeverre ik de menopauze heb bereikt. Ik heb dus nog best lang de pil doorgeslikt vanwege de hormoonbalans. Ik begin de opvliegers onderhand wel spuugzat te worden...

joyce
Door

joyce

op 21 Aug 2017

Ik ben 46 jaar en gebruik nog de pil. Nu wil ik graag weten hoe merkt dat je in de overgang bent terwijl ik de pil nog slikt. Kan ik ermee stoppen? Graag antwoord.

Rommie
Door

Rommie

op 30 Sep 2017

Hoi Joyce ik lees net je berichtje ik ben met hetzelfde probleem bezig en mij huisarts heeft geadviseerd om een maand van de pil af te gaan omdat je zo erachter moet komen of je in de overgang zit het kan niet geprikt worden wat dat is niet echt betrouwbaar en dat doe ik nu om er achter te komen ben net bezig dus moet nog tot eind oktober ff afwachten nog vriendelijke groet rommie

Petra van leuken
Door

Petra van leuken

op 26 Jan 2018

Hoi ik ben 50 en ik heb al tijd een onregelmatige cyclus gehad vandaar dat ik niet weet wanneer ik kan stoppen met de pil maar ik heb al een tijdje last van overgangs klachten wie heeft advies voor mij Petra pi

nellie
Door

nellie

op 28 Mar 2018

hoi wegens al 2 jaar lang de ene na de andere opvlieger toch aan de pil gegaan ook vanwege wisselende bloedsuikers ,,, ook hop gebruikt rode klaver niets hielp meer vandaar ..

Reactie plaatsen