Menopauze en schommelende emoties: tips voor meer kalmte
De menopauze wordt vergeleken met een achtbaan van emoties voor vele vrouwen. Tussen de leeftijd van 46 en 64 ervaren vrouwen een waaier aan emoties. Ze gaan van vreugde tot ontnuchterende gedachten over hun eigen ‘sterfelijkheid’, of een gebrek aan jeugdigheid en dus aantrekkelijkheid. De positieve noot is dat, eens vrouwen zich door dit stadium in het leven hebben gevochten, ze vaak gelukkiger en meer tevreden zijn dan ooit.
Wil je tips over de overgang en weten hoe je hormonen invloed hebben op je emoties? Download mijn gratis e-boeken met tips en recepten.
Inhoudsopgave:
Leven in voortdurende verandering
Wat gebeurt er op fysiek vlak?
Je menopauze en emoties beheren
Onderga de toekomst met positiviteit!
Leven in voortdurende verandering
Jammer genoeg is ‘doorheen dit stadium geraken’ net het probleem.
De snelle hormoonfluctuaties die gekoppeld zijn aan de fysieke veranderingen, opvliegers en gebrek aan slaap kunnen onvermijdbaar tot stemmingswisselingen leiden.
En wanneer we ‘stemmingswisselingen’ zeggen, bedoelen we letterlijk stemmingen die kunnen veranderen in enkele seconden. Je kan je het ene moment gelukkig voelen, aan het lachen en zingend, en daarna in een oogwenk uitbarsten in tranen.
Samen met die stemmingswisselingen is er een verhoogde kans op irritatie, angsten en zelfs verdriet. Sommige vrouwen geven aan dat ze een dip in hun motivatie ervaren, en een verhoging in agressie, gepaard met gevoelens van nervositeit en melancholie. Vele vrouwen ervaren ook problemen bij het zich concentreren of vergeetachtigheid, en geven aan minder interesse te hebben in seks. In de slechtste gevallen glijden vrouwen zelfs in depressies of depressieve stoornissen.
Wat je in gedachten moet houden is dat de menopauze geen alleenstaande gebeurtenis in je leven is. Al deze fysieke en emotionele veranderingen gebeuren meestal gelijktijdig met andere ingrijpende levensgebeurtenissen. Kinderen die opgroeien en het nest verlaten, vrienden en ouders die ziek worden of komen te gaan, het afbreken van relaties, veranderingen in het beroepsleven, verhoogde verantwoordelijkheid op het werk … Dit zijn allemaal mogelijke veranderingen die tegelijk of kort op elkaar kunnen voorkomen en het allemaal nog erger maken. Zeker voor vrouwen , die zich van nature al kwetsbaarder voelen.
Wat gebeurt er op fysiek vlak?
Een vrouw in de menopauze ervaart schommelingen in de hormonen. Zo zijn er schommelingen in het oestrogeengehalte. Dit zorgt voorveranderingen in de chemische processen in de hersenen. De productie van serotonine wordt bijvoorbeeld beïnvloed en dat is het hormoon dat we kennen als het gelukshormoon. Stemmingswisselingen worden gedefinieerd als extreme of abrupte schommelingen in je humeur. Vele vrouwen ervaren zodanig drastische verschuivingen in hun emoties, dat ze totaal ongepast of overdreven lijken te reageren ten opzichte van de aanleiding. Er is een verstoring in de balans, en dit kan persoonlijke en professionele relaties negatief beïnvloeden.
Je hebt een grotere kans om te lijden aan een ‘negatieve’ emotionele menopauze als je in het verleden al te maken hebt gehad met angsten en/of depressies. Of veel stress ervaren hebt in je leven. Als je een laag zelfbeeld hebt, of een slecht lichaamsbeeld, of als je levenskeuzes niet de beste zijn geweest, dan is de kans ook groter dat je een moeilijke menopauze ervaart.
Om de één of andere reden komen eerdere trauma’s of slechte ervaringen altijd terug opduiken tijdens deze periode in het leven, en vele vrouwen zoeken hulp om beter om te kunnen gaan met hun problemen. Op zijn minst is de menopauze een tijd van het zoeken naar je ziel, dus er zullen zeker elementen zijn waarbij je gemiste kansen en onafgewerkte zaken betreurt. Maar onthoud, als één stadium in het leven eindigt, begint een ander, en je moet dankbaar en met fierheid verdergaan in het leven.
Je menopauze en emoties beheren
Hoe sta je op uit de menopauze? Je maakt veranderingen in je levensstijl die je helpen omgaan ermee. Zoek manieren die werken voor jou, die je in staat stellen om te ontspannen en stress te beperken. Je vindt misschien verlichting bij complementaire en alternatieve therapieën. Zoals Bachbloesemtherapie.
Je zou er ook voor kunnen kiezen om je dieet aan te passen. Een sportprogramma kan je ook helpen. Meer bewegen verhoogt je serotonineniveau en maakt je gelukkiger. Hoe meer je beweegt, hoe makkelijker je het zal vinden om te kunnen slapen.
Naast het doen toenemen van de hoeveelheid sport die je doet, kijk ook eens naar de dingen die je graag doet, en plan ze in jouw week. Dit kan zo simpel zijn als een bubbelbad of geknutsel in je tuin. Leer en praktiseer relaxatie zodanig dat stress een beperktere impact heeft op jouw leven.
Kwaliteitsvolle slaap is van vitaal belang. Een gebrek aan slaap kan leiden tot irritatie en angsten, dus onderhoud een goede slaaphygiëne. Je kan dit doen door op regelmatige tijdstippen te gaan slapen, TV en andere schermen uit de slaapkamer te bannen, te slapen met het raam open en de kamer te verduisteren. Je hebt vaak een koelere kamer nodig, nu je in de menopauze bent, met eventueel een extra deken dat je bij je kan nemen als je het toch te koud zou hebben. Slaap desnoods apart van je partner als dat helpt!
Neem tijd om te reflecteren over hoe je je echt voelt. Aangezien je heel veel verschillende emoties kan ervaren tijdens de menopauze, kan het moeilijk zijn om te weten of je in de touwen van je menopauze hangt of echt lijdt aan depressieve stoornissen? Neem tijd om na te gaan wat er met je aan de hand is. Houd een dagboek bij en doe aan wat zelfanalyse. Je ontdekt misschien sommige problemen die je moet oplossen, of je kan ondervinden dat je bedrukte stemming te lang aanhoudt en je met een dokter moet spreken.
Aanvaard jouw gevoelens. Het is perfect oké om je down of lichtjes gek te voelen. Elke emotie die je ervaart is geldig. Aanvaard jouw gevoelens voor wat ze zijn, maar bevecht ze niet. Het is energieverspilling.
Als het echt moet, geef jezelf toestemming om een time-out te nemen van het leven. Soms, door je energie op te sparen en aanvaarding te vinden, kan je je sneller beter voelen en zal je sneller kalmeren.
Onderga de toekomst met positiviteit!
Positiviteit meenemen in de menopauze kan het enige en belangrijkste wapen zijn in je arsenaal. In plaats van een negatieve draai te geven aan wat er met je gebeurt, ‘Ik ben oud’, ‘Ik ben niet meer aantrekkelijk’, ‘ik ben onzichtbaar geworden’, etc. etc. Denk aan je innerlijke stem. Ben je overmatig kritisch voor jezelf? Verander die boodschap. Je hebt geen perfectie nodig, maar geluk, dus daag je innerlijke stem uit door positieve en liefhebbende bevestigingen te sturen. Je KAN dit.
Denk ook aan manieren waarop je jezelf kan heruitvinden en jezelf toestemming geeft. Nu is het moment om die regenboogbotten te dragen en je haar paars te kleuren. Nu is het moment om gewicht te verliezen en felrode lipstick op te doen. Nu is het moment om een cursus te volgen, of terug aan de universiteit te gaan, je bij een leesclub te voegen en je intellectuele spierballen op te spannen. Nu is het moment om je rugzak aan te trekken en de wereld te zien. Je leven is niet voorbij – je toekomst begint pas!
Wil je overigens meer tips om je overgangsklachten onder controle te krijgen? Bekijk dan eens mijn methode: Overwin je Overgang.