Het antwoord op de soms vervelende symptomen van de overgang? Maca. Heb je daar nog nooit van gehoord? Dat is helemaal niet zo vreemd, want deze Peruviaanse plantaardige wortel of knolgewas behoort bij veel mensen niet tot het standaard menu. brengt veel gezondheidsvoordelen met zich mee, vooral voor vrouwen in de overgang. Benieuwd wat deze wortelsoort voor jou kan betekenen?
Ben je overigens op zoek naar recepten om je hormonen in balans te krijgen? Download dan nu gratis mijn 12 recepten.
Inhoudsopgave:
Overgang
Wanneer je als vrouw in de overgang komt, verandert er een hoop aan je hormonale systeem. Je menstruatie stopt volledig. Hierdoor maakt je lichaam dus geen oestrogeen en progesteron meer aan, want: je eierstokken hebben geen vruchtbare eitjes meer over die moeten rijpen en goed moeten innestelen. Doordat het zo’n enorme verandering in je hormoonhuishouding betreft, merk je daar mentaal, maar vooral fysiek, veel van. Zo kun je last krijgen van hitteaanvallen (opvliegers), nachtzweten, slapeloosheid of prikkelbaarheid. Hoe heftig je hier last van hebt en hoe lang de overgang aanhoudt verschilt erg per vrouw.
Geen hormonen
Heb jij veel last van alle symptomen die bij de overgang komen kijken? Misschien heb je al diverse dingen geprobeerd om de symptomen ietwat te temperen. Een koolhydraatarm dieet, bepaalde oefeningen, medicijnen. Er zijn ook veel vrouwen die liever geen medicijnen tot zich nemen of aanrommelen met hormonen. Net als veel jonge vrouwen die hun lichaam liever niet belasten met de pil of andere hormonale vormen van anticonceptie, zijn er ook vrouwen in de overgang die graag een natuurlijke oplossing zoeken. Maca zou die natuurlijke oplossing kunnen zijn.
Wat is maca?
Maca is een Peruviaanse, plantaardige wortel, ook wel de Peruviaanse ginseng genoemd. Daarnaast is het een geneeskrachtig kruid. Vooral de wortel van dit knolgewas wordt gebruikt. Na het oogsten wordt dit gekookt, gedroogd en vervolgens tot een poeder gemalen. Dit poeder kan verschillende kleuren krijgen: rood, geel of zwart. Maca staat erom bekend dat het je hormoonhuishouding en daarmee je lichaam weer in balans brengt.
Gezondheidsvoordelen van maca
Waarom is maca zo goed voor je? Wat bevat deze wortelsoort allemaal? Het is een zogenaamd ‘superfood’ en bevat koolhydraten, voedingsvezels, vetten, essentiële mineralen zoals selenium, calcium, magnesium en ijzer, aminozuren en vetzuren, die goed zijn voor je hart en die helpen bij het stabiliseren van de bloedsuikerspiegel en het verminderen van ontstekingen. Het is bovendien rijk aan vitaminen C en A, evenals B2 en B6. Een flinke lijst aan voordelen voor de gezondheid!
Maca en de overgang
Bepaalde eigenschappen en geneeskrachtige werkingen helpen vooral bij vrouwen die in de overgang zijn erg goed. Zo kan deze wortel opvliegers verminderen, je energieniveau en je libido een boost geven, verlost het je van PMS, heb je minder last van allerhande ongezonde ‘cravings’ en brengt het over het algemeen je hormoonhuishouding weer in balans.
Hoe werkt het?
Allereerst is het van belang om je te realiseren dat maca geen hormonen bevat. In plaats daarvan bevat het natuurlijke gifstoffen genaamd glucosinolaten. Deze gifstof beschermt het lichaam tegen kankerverwekkende stoffen en zorgt dat de hormoonhuishouding wordt hersteld. Een teveel aan glucosinolaat kan echter de werking van de schildklier aantasten. Glucosinolaten vind je niet alleen in maca, maar ook in koolsoorten zoals broccoli, bloemkool en spruitjes. Naast het herstellen van de hormoonhuishouding, werkt maca als adaptogeen. Dit betekent dat het een regulerend effect heeft op ons lichaam. Het herstelt de algemene gezondheid per persoon op een verschillende manier; ieder lichaam heeft immers weer andere behoeften.
Soorten maca
Er zijn verschillende soorten in poedervorm. Je hebt, zoals eerder al genoemd, geel, rood en zwart macapoeder. Elke poeder heeft weer een andere werking.
Geel: Wanneer je geel macapoeder in vloeibare vorm (dus vermengd met wat water) op de huid aanbrengt, beschermt dit je huid tegen Uv-straling.
Rood: Rode maca helpt je botten te versterken en wordt veel gebruikt door vrouwen in de overgang, omdat het vooral opvliegers en andere symptomen zou kunnen verminderen.
Zwart: Het is aangetoond dat zwart macapoeder de botsterkte bevordert en de hersenfunctie verbetert, zoals geheugen en cognitie.
Maca en overgangsklachten
Wanneer je het macapoeder toevoegt aan je eetpatroon, heeft dit een effect op een aantal zaken. Heb je veel last van opvliegers? Deze ‘superfood’ zorgt ervoor dat je lichaam meer oestrogeen gaat aanmaken, iets wat je lichaam niet meer doet zodra het in de overgang komt en waardoor je bepaalde klachten krijgt. Het wordt aangeraden om maca in poedervorm aan je eetpatroon toe te voegen. Je kunt het gemakkelijk verwerken in verschillende maaltijden. Gebruik een tot twee theelepels macapoeder per dag en voeg dit aan een groene smoothie, je havermoutontbijt, yoghurt of kruidenthee. Vooral de rode poedervariant werkt goed voor vrouwen in de overgang.
Hoeveel maca per dag?
Belangrijk om te onthouden is dat je niet te veel van het kruid gebruikt. Houd het echt bij een á twee theelepels per dag. Om uiteindelijk de voordelen van ervan te merken, is het daarbij wel erg belangrijk om het consistent aan je eetpatroon toe te voegen. Dus niet de ene dag wel en de andere dag niet, of zelfs de ene week wel en dan weer een aantal weken niet. Gebruik maca dagelijks en bij voorkeur op hetzelfde moment van de dag (bijvoorbeeld bij het ontbijt in je havermout of in je kopje kruidenthee). En tot slot: heb geduld. Bij elke vrouw werkt deze wortel weer op een andere manier. Waar de ene vrouw na een aantal dagen al verschil merkt, kan het bij de andere vrouw weken of zelf maanden duren voor er iets in het lichaam gebeurt.
Wil je jouw hormoonhuishouding op een verantwoorde en gezonde manier in balans brengen? Bekijk dan eens mijn programma: 20 Dagen Suikervrij.
Ingerid
op 18 Sep 2017C.G.W. van der Wurf-Boogaard
op 18 Sep 2017Raymonde
op 18 Sep 2017Joke
op 18 Sep 2017Jolandanederpelt19968@gmail.com
op 19 Sep 2017Pandora
op 21 Sep 2017Antoinette
op 22 Sep 2017Yvonne
op 25 Sep 2017Ridel
op 02 Jan 2018Frans Tieghem
op 17 Aug 2018Esther Lotz
op 14 Apr 2021Nadine Browaeys
op 12 Jul 2021Vera
op 01 Aug 2021