Haaruitval ontmaskerd: 20 tips voor vitaler en sterker haar!
Haaruitval? Dat is niet alleen een mannenprobleem! Maar liefst 40% van de vrouwen kampt ermee na hun 40e jaar. Vooral tijdens overgang speelt vrouwen droger, brozer en dunner haar parten. Soms kan er zelf sprake zijn van extreem haarverlies. Overigens geldt dat niet alleen voor het hoofdhaar. Ook het schaam- en okselhaar neemt af. Oorzaak? Je hormoonspiegels veranderen in de menopauze. Immers, het vrouwelijke hormoon oestrogeen neemt af en het mannelijke testosteronhormoon neemt tijdelijk de overhand. Hierdoor ontstaat er disbalans en dat merkt je onder andere aan de conditie van je haar. Andere redenen van dunner wordend haar zijn: stress, een ongezond eetpatroon, slecht werkende schildklier, medicijnen en bepaalde haaraandoeningen¹. Voor dit artikel verzamelde ik daarom allerlei tips om de vitaliteit van je haar te boosten en ongewenst haarverlies te beperken.
Download hier gratis het e-boek Overgangshormonen in Balans.
Inhoudsopgave:
Enkele haarfeitjes en hoe je haaruitval tegengaat
Enkele haarfeitjes en hoe je haaruitval tegengaat
Gemiddeld groeien op je hoofd 100.000 haren en verlies je elke dag tussen de 50 en 100 haren². Dus, haaruitval is niet ongewoon. Want, de levenscyclus van een gezonde haar ligt tussen de 3 en 6 jaar. En valt het uit? Dan groeit er een nieuwe haar in hetzelfde haarzakje. Tijdens je leven produceert een haarzakje zo’n 20 keer een nieuwe haar voordat het uiteindelijk afsterft.
Niettemin kan haarverlies je behoorlijk laten schrikken. Zeker als je weelderige haardos langzamerhand steeds dunner en brozer wordt. Gelukkig is er meestal niets ernstigs aan de hand. Doorgaans verbeter je de conditie van je dunner wordende bosje haar met een aantal eet- en leefstijlaanpassingen plus haarverzorgingstips. Hieronder vind je er een overzicht.
20 tips voor haaruitval:
1. Bestrijd je stress
Overgangsklachten kunnen voor de nodige stress zorgen. Speelt dat je parten? Dan verzuurt je lichaam als het ware en dat tast de haarwortels aan. Hierdoor kan het haar afsterven. Bouw daarom je spanningen elke dag af. Beweeg, mediteer, onderneem leuke dingen en tracht je problemen op te lossen dan wel los te laten.
2. Eet genoeg eiwitrijk voedsel
Je haar bestaat grotendeels uit keratine. Dit is een soort eiwit. Krijg je er niet genoeg van binnen? Dan kan dat leiden tot haaruitval. Proteïnen haal je onder andere uit eieren, vlees, vis, peulvruchten, donkergroene bladgroenten en linzen.
3. Vergeet de gezonde essentiële vetten niet
Voor een gezonde haardos doe je er goed aan genoeg essentiële vetten te eten, waaronder de omega 3–vetzuren. Denk aan zalm, makreel, tonijn en haring. Maar ook avocado’s, zonnebloempitten, lijnzaad en dergelijke. Hierdoor blijft je hoofdhuid soepel, het maakt je haar elastischer en laat het glanzen.
4. Voorkom een tekort aan vitamines
Ook allerlei vitamines³ helpen haaruitval te voorkomen. Zo bevordert vitamine E (zit bijvoorbeeld in noten, zaden en avocado’s) de conditie van je hoofdhuid. Vervolgens zorgt vitamine C ervoor dat je het mineraal ijzer beter opneemt dat betrokken is bij de vorming van eiwitten. Goede bronnen van vitamine C zijn: citrusfruit, tomaten, spinazie en bloemkool. Daarnaast bevordert vitamine B een gezonde haargroei. Je krijgt dat binnen door bananen, paddenstoelen, peulvruchten, melkproducten et cetera te eten. Tot slot is het goed te letten op je vitamine A inname. Want, dit stimuleert de talgproductie en voorkomt doffe manen. Deze vitamine haal je onder andere uit wortelen, zoete aardappelen, mango en papaja.
5. Matig je cafeïnegebruik
Koffie met cafeïne bevordert de aanmaak van het stresshormoon adrenaline en boost je stresslevels. En zoals hierboven beschreven is spanning funest voor je haargroei en hoofdhuid. Matig je inname. Dat geldt eveneens voor andere cafeïnehoudende producten als energiedrankjes.
6. Controleer je medicijnkast
Vervolgens zijn er medicijnen die als bijwerking haaruitval hebben. Enkele voorbeelden hiervan zijn: bloeddrukverlagers, cholesterolmiddelen, hormoonpreparaten, maagzuurremmers en middelen tegen kramp en jicht. Dus: check je medicatie als je haar dunner wordt.
7. Stop met roken
Eigenlijk spreekt het voor zich. Roken is ongezond. Voor je hart, longen en heel veel andere organen evenals je huid. Het verstoort een goede doorbloeding en dat heeft eveneens z’n weerslag op je haar. Die wordt daardoor dof, dun en broos.
8. Voorkom een ijzertekort
Een gebrek aan ijzer kan haaruitval veroorzaken. Houd daarom je ijzerinname in de gaten. Je treft dit mineraal aan in diverse bladgroenten plus broccoli, paksoi, asperges, cashewnoten, vijgen en gedroogde abrikozen. Kamp je langer dan 4 tot 6 weken met extreem haarverlies? Ga naar je huisarts voor een bloedonderzoek. Mogelijk heb je een ijzertekort.
9. Drink genoeg water
Je lichaam bestaat voor zo’n 70% uit water en is dus uiterst belangrijk voor allerlei lichaamsprocessen. Zo ook voor de opbouw van je haar. Zorg er daarom voor dat je er dagelijks minimaal 1,5 liter van binnenkrijgt.
10. Volg geen crashdieet
Lijnen? Dat is superslecht voor je haar. Zeker als je kiest voor een crashdieet. Je lichaam schiet in de spaarstand en je stofwisseling vertraagt. Daarbij eet je tijdens zo’n dieet te weinig en krijg je dus niet alle benodigde voedingsstoffen binnen. Daardoor kan de hoeveelheid keratine in je haar afnemen en zorgen voor haaruitval.
11. Laat je schildklier checken
Een te trage, maar ook een te snel werkende schildklier kan haarverlies in de hand werken. Vermoed je dat daar sprake van is? Omdat het in de familie zit? Je last hebt van koude handen en voeten? Ga naar je huisarts. Zeker als het haar van je wenkbrauwen ook uitvalt.
12. Neem voldoende beweging
Jazeker, lichamelijk actief zijn doet je haar goed. Genoeg beweging nemen, verbetert namelijk je bloedcirculatie. Ook die in je hoofdhuid. Op die manier kan voldoende beweging nemen dus bijdragen aan minder haaruitval.
13. Gebruik een milde, verzorgende en natuurlijke shampoo
Was je haar met een milde shampoo die pH-neutraal is. Die is zacht voor je hoofdhuid. Let er verder op dat de shampoo zo weinig mogelijk chemicaliën bevat, die lossen namelijk de vetlaag van de hoofdhuid op. Bovendien droogt je haar ervan uit waardoor het sneller breekt en je haar dunner wordt. Volsta met een theelepeltje shampoo per wasbeurt. Verdeel dat over je handen en breng het daarna op je hoofdhuid aan.
14. Verwen je hoofdhuid en haar
Wees lief voor je hoofdhuid door het geregeld te masseren. Gebruik daarvoor een paar druppels olijf-, amandel-, baby- of lavendelolie. Je stimuleert zo de doorbloeding van je hoofdhuid waardoor voedingsstoffen voor nieuw haar makkelijker worden aangevoerd en je haaruitval tegengaat. Of vertroetel je haar intensief met een verzorgend haarmasker. Het doet dor en dood haar weer opleven en glanzen.
15. Was je haar met lauw water
Was je je haren tijdens het douchen? Let op de temperatuur. Zorg dat het water niet te heet is, want dat beschadigt je haar. Je spoelt zo beschermende vetten en oliën van je haar weg. Breng ook de shampoo op nat haar aan. Masseer er vervolgens je hoofdhuid mee. Dat is goed voor de doorbloeding en verzorgt de haarzakjes. Spoel tot slot je haren uit met lauw of koud water. Dan sluiten de schubben in het haar.
16. Dep je haar droog
Heb je je haren gewassen? Dep het dan droog en laat het daarna gewoon opdrogen. Zo voorkom je beschadigingen. Haal er ook niet direct een borstel of kam door, want nat haar is erg gevoelig, breekt makkelijk en draagt bij aan haaruitval.
17. Föhn je haar liever niet
Gebruik je de föhn om je haar te drogen? Een krultang voor het stylen? Doe dat kort en op een lage temperatuur. Voorkom eveneens dat je de föhn te dicht op je hoofdhuid houdt. Dat beschadigt het haar ook. Trouwens, er zijn speciale stylingproducten die je haar beschermen tegen de hitte van de föhn en krultang.
18. Vermijd verven en chemische stylingproducten
Conditioners, mousses en andere haarstylingproducten bevatten vaak alcohol. Dat maakt je haar dof, dor en erg breekbaar. Omdat de haarschubben ervan opengaan. Mogelijk gevolg? Meer last van haaruitval omdat het haar beschadigd is. Lees daarom het etiket, want er zijn ook producten zonder alcohol! Ook permanente haarverven bevatten vaak allerlei chemische toevoegingen die de haarschubben openen, om de kleur op te nemen. Gebruik dit liever niet of doe het met mate. Kies liever natuurlijke en/of minder belastende kleurspoelingen.
19. Borstel je haar niet te vaak
100 keer je haar borstelen, laat het glanzen. Tenminste? Dat zei mijn oma. Vergeet dat maar. Borstel je je haar veel en vaak? Dat kan je haar beschadigen en onnodig dunner maken, aldus onderzoek⁴. Kies verder de juiste borstel. Bijvoorbeeld een zachte haarborstel met natuurlijk haar en niet van metaal of plastic.
20. Consulteer je huisarts
Uiteraard is haaruitval naar, maar geen reden om á la minute in paniek te raken. Kijk het eerst enkele weken aan. Neemt het extreme vormen aan? Krijg je kale plekken? Maak dan een afspraak met je huisarts. Die kan je doorverwijzen naar een dermatoloog voor nader onderzoek.
Heb je ervaring met haaruitval tijdens de overgang? En hoe ga je daarmee om? Heb je tips en adviezen die je graag wilt delen? Je reactie lees ik graag.
Wil je meer tips tegen haaruitval tijdens de overgang? Bekijk dan eens mijn programma: Overwin je Overgang.
Bronnen:
1. http://intermedica.nl/haaruitval-bij-vrouwen/
2. http://www.webmd.com/skin-problems-and-treatments/hair-loss/ss/slideshow-womens-hair-loss
3. http://drsplinck.nl/natuurlijke-vitamines-tegen-haaruitval-2/
4. https://www.gezondheidsnet.nl/vaak-borstelen-zorgt-voor-haaruitval