voeding
Ria Kamelle
voeding
05/08/2015
2 min
7

Dieet voor overgang: is dat wel een goed idee?

05/08/2015
2 min
7

Sommige vrouwen merken dat zij wel erg veel kilo’s aankomen tijdens de overgang. Je kunt namelijk gemakkelijk tussen de 5 en 10 kg aankomen. Dit lijkt misschien niet altijd veel, maar het ligt er aan waar de kilo’s zich “vestigen”. Meestal is dat bij de heupen, de borst en de buik. Je zou het dus goed kunnen zien en dat is dan ook waar veel vrouwen bang voor zijn. Je wordt hier onzeker door en je wilt het extra gewicht graag snel weer kwijt.

Afvallen tijdens de overgang is mogelijk. Een dieet volgen is niet altijd aan te raden, omdat je dan veel stoffen mist. Hierdoor gaan je hormonen schommelen en krijg je een jojo-effect. Je valt eerst af en komt later weer dezelfde kilo’s bij. Bij veel dieet varianten gaat het er juist om dat je veel minder gaat eten en daardoor snel af kunt vallen. Dit is zeker tijdens de overgang geen goede optie en kun je dan ook maar beter niet overwegen.

Wil je toch een dieet volgen omdat de kilo’s er aan vliegen, let er dan goed op wat voor dieet je gaat volgen. Vraag advies aan een diëtist of diëtiste voordat je een dieet start om het verantwoord te kunnen doen. De overgang zorgt al voor veel veranderingen in je lichaam, dus kies je voor een dieet doe het dan onder deskundige begeleiding.

Lees in het gratis rapport Overgangshormonen in Balans waarom de meeste diëten niet werken.

Inhoudsopgave:

Slechte voeding vermijden

Goede voeding vermindert je overgangsklachten

Plezier krijgen in koken

Slechte voeding vermijden

Slechte voeding moet je eigenlijk vermijden, teveel ongezonde vetten kun je nu zeker niet gebruiken. Daarom is het goed om te bekijken wat je daar aan kunt doen. Je kunt speciale olie gebruiken om in te bakken en alle vette boter achterwege laten. Hierdoor kun je al veel voorkomen. Zorg ervoor dat je geen slechte voeding in huis hebt. Wanneer het er niet is, kun je het ook niet pakken. Als je bij iemand anders gaat eten kun je ook goed letten op wat je eet. Laat alle sausjes achterwege, dit zijn vaak de dikmakers en die kun je tijdens de overgang echt niet gebruiken!

Goede voeding vermindert je overgangsklachten

Als je goede voeding tot je neemt, dan kunnen symptomen zelfs verminderen. De overgang is geen gemakkelijke fase en daarom is het fijn dat je ook zelf wat aan de klachten kunt doen. Je kunt niet alles voorkomen of verhelpen, maar je kunt wel belangrijke stoffen eten zoals veel groenten en fruit en voldoende water drinken. Ook honing en vis zijn goed voor je net als granen en noten. Het is belangrijk om daarin te variëren. Neem bij elke maaltijd een portie groenten en/of fruit. Goede en gevarieerde voeding kunnen ervoor zorgen dat je overgangsklachten verminderen.

Plezier krijgen in koken

Als je weet dat jij deze overgangsfase positief kunt beïnvloeden door de juiste producten te eten en te drinken, dan zul je daar graag wat tijd insteken. Neem de tijd om van elke maaltijd iets bijzonders, iets gezelligs te maken. In de winkels zijn veel producten verkrijgbaar, dus aan variatie hoeft het niet te ontbreken. Let op wat je koopt, lees de etiketten. Het is aan jou om de juiste levensmiddelen te kopen en te verwerken tot een heerlijke gezonde maaltijd. Wanneer het telkens weer lukt om zonder de dikmakers een heerlijke maaltijd te bereiden, dan zul jij plezier krijgen in het koken.

Heb je ervaring met het bekende jojo-effect door een dieet? Laat hieronder een reactie achter en ik zal er persoonlijk op reageren. Vergeet overigens niet dit bericht te delen met je vrienden door hieronder op een knop te drukken.

Ben je op zoek naar speciale overgangsrecepten om die laatste kilo’s te verliezen? Bekijk dan ons programma Slank door de Overgang:

slank door de overgang

Reacties
Categorieën