Diabetes: overgang verhoogt kans op suikerziekte

Wist je dat je kans op diabetes type 2 stijgt als je vroeg in de overgang komt óf juist laat? Maar, dat niet alleen. Ook de duur van je vruchtbare periode lijkt verband te houden met het risico op suikerziekte. Dit blijkt uit een Amerikaans onderzoek onder meer dan 124.000 vrouwen in de leeftijd van 50 tot 79 jaar. Zij deden mee aan het zogenaamde Women’s Health Initiative². Een grootschalige nationale studie gericht op het voorkomen van ziekten bij vrouwen in de postmenopauze. Het is immers al langer bekend dat de leeftijd waarop vrouwen in de overgang komen invloed kan hebben op het ontstaan van allerlei aandoeningen. Zo kan een vervroegde overgang het risico op hart- en vaatziekten verhogen. Anderzijds schijnt een vroege menopauze weer beschermen tegen baarmoeder-, borst- en eierstokkanker. In dit blog waarom de overgangsleeftijd je kans op diabetes verhoogt en welke maatregelen je kunt treffen om dat te voorkomen.

Benieuwd hoe je met gezonde recepten je diabetes meer onder controle krijgt? Download mijn gratis 12 recepten e-boek, inclusief “10 verborgen suikers” infographic.

Inhoudsopgave:

Onderzoeksresultaten diabetes en overgang

Waarom verhoogde kans op suikerziekte door de overgang

8 tips om diabetes in de overgang voor te zijn

Symptomen diabetes

Onderzoeksresultaten diabetes en overgang

De gemiddelde leeftijd waarop je als vrouw in de overgang komt, ligt rond de 51 jaar. Kom je als vrouw op jongere leeftijd in de overgang? Voor je 46e jaar? Dan heb je volgens de Amerikaanse studie¹ 25% meer kans om suiker te ontwikkelen dan oudere vrouwen. Echter, treedt de overgang pas na je 55e jaar in? Dan is je risico om suikerziekte te krijgen 12% hoger.

Verder ontdekten de Amerikaanse onderzoekers dat ook de periode tussen de eerste en laatste menstruatie het diabetesrisico beïnvloedt. Duurt je vruchtbare periode korter dan 30 jaar? Dan heb je 37% meer kans in vergelijking met de vrouwen die tussen de 36 en 40 jaar vruchtbaar zijn. Is de vruchtbare periode vervolgens 45 jaar of langer? Dan blijkt de kans op suikerziekte weer 23% hoger te liggen.

Interessant is natuurlijk de vervolgvraag: wat veroorzaakt de verhoogde kans op diabetes bij vrouwen in de overgang.

Waarom verhoogde kans op suikerziekte door de overgang

Een van de verklaringen voor het ontwikkelen van diabetes in de vroege overgang is de afname van de hoeveelheid oestrogeen. Immers, gezonde levels hebben een beschermende werking. Ze dragen bij aan het voorkomen van hart- en vaatziekten, osteoporose en ook suikerziekte. Dalen de oestrogeenspiegels echter? Dan kun je last krijgen van allerlei klachten en (chronische) aandoeningen.

Onder andere de bekende opvliegers zijn een veelgehoorde klacht wat komt door de vermindering van de hoeveelheid oestrogeen. Maar ook menopauzesymptomen als nachtzweten, stemmingswisselingen, slapeloosheid en vaginale droogheid worden met lagere oestrogeenspiegels in verband gebracht.

Andere (chronische) aandoeningen die door lagere oestrogeenlevels in de hand worden gewerkt zijn bijvoorbeeld hogere cholesterolwaarden en stijging van de bloeddruk. Verder zorgt het ervoor dat de stofwisseling vertraagt met als gevolg dat je meer vet opslaat. Dat leidt vervolgens tot gewichtstoename en wat je dan ziet is dat de bloedsuiker ook vaak stijgt met alle gevolgen van dien.

Trouwens? De Amerikaanse onderzoekers stellen de uitkomsten van het volgens verwachting zijn. Er zijn namelijk eerdere studies³ die eenzelfde verband tussen de vroege overgang en diabetes legden. Verrassend vinden de Amerikaanse onderzoekers wel dat dit ook geldt voor vrouwen die laat in de overgang komen en dus een langere vruchtbare periode kennen. Wat daar de oorzaak van is, is nog onbekend. Dat vraagt om nader onderzoek.

Uiteraard heeft niet alleen de overgang invloed op het ontwikkelen van suikerziekte. Er zijn meerdere factoren die de aandoening in de hand werken. Onder andere leeftijd, etniciteit, roken, alcoholgebruik, medicijnen en dergelijke kunnen er aan bijdragen.

Tot slot concluderen de Amerikaanse onderzoekers dat de studie aantoont hoe belangrijk het is voor vrouwen om naar een gezonde leefstijl te streven als je vroeg of laat in de overgang komt. Want, door op je leefwijze te letten kun je het risico op diabetes zeker verkleinen.

8 Tips om diabetes in de overgang voor te zijn

Diabetes type 2, de meest voorkomende vorm van suikerziekte, treft jaarlijks miljoenen mensen wereldwijd. Wordt het niet behandeld? Dan kan dat zorgen voor allerlei ernstige aandoeningen. Variërend van hartziektes, nierfalen, blindheid en diverse andere aandoeningen. Er zijn echt heel veel zaken die je zelf kunt doen om het voor te zijn. Want, de type 2 variant is niet onvermijdelijk⁴. Onder andere je leefstijl aanpassen en bewuste voedingskeuzes maken, kan bijdragen aan een gezonde bloedsuikerspiegel. Vraag je je af hoe je dat doet? Bijgaand tips om suikerziekte in de overgang tegen te gaan.

– Eet vezelrijk

Een vezelrijk dieet bestaande uit verse groenten, fruit en volle granen bevordert een goede spijsvertering en helpt je eveneens een gezond gewicht te behouden. Volgens onderzoek draagt vezelrijk eten ook bij aan het laag houden van je insuline– en bloedsuikerwaardes⁵. Omdat het de snelheid waarmee je lichaam voedsel opneemt, wordt afgeremd.

– Mijd pakjes en zakjes

Natuurlijk is kant-en-klaar eten breiden uit een pakje of een zakje makkelijk. Maar, niet alleen is algemeen bekend dat daar veel zout aan is toegevoegd. Ook zit er vaak veel suiker in. In de vorm van geur-, kleur- en smaakstoffen. Volgens een onderzoek verhoogt veel bewerkte voeding eten het risico op diabetes met 30%⁶. Eet je echter voedzame en volwaardige voeding? Dan verlaag je het risico aanmerkelijk.

– Schrap geraffineerde koolhydraten

Voeding rijk aan geraffineerde dan wel snelle koolhydraten wordt in verband gebracht met een hoger diabetesrisico. Want, van geregeld en/of veel snelle koolhydraten eten gaat je bloedsuikerspiegel snel pieken en dalen en dat is ongezond. Je lichaam moet immers steeds insuline aanmaken om de balans te herstellen. Dat kan uiteindelijk suikerziekte in de hand werken. Je lichaam streeft immers steeds naar een gelijkmatige bloedsuiker. Volgens een analyse van 37 studies⁷ helpt minder snelle koolhydraten eten suikerziekte bestrijden. Want, mensen die veel snelle koolhydraten consumeerden hadden 40% meer kans op diabetes dan degene die minder geraffineerd aten.

– Sport regelmatig

Ook voldoende lichaamsbeweging nemen, vermindert je diabeteskans flink. Want, sport je? Dan is er minder insuline nodig om je bloedsuikergehalte onder controle te houden. Want, bij matige lichamelijke inspanning stijgt je insulinegevoeligheid met 51% en intensieve beweging zorgt voor een toename van 85%, aldus onderzoek⁸. Dus, wil je diabetes tegengaan? Doe dan regelmatig aan lichaamsbeweging. Bijkomend effect is dat je je vaak stukken beter voelt en het draagt bij aan een gezond gewicht. 

– Val af als je te zwaar bent

Ben je wat te zwaar? Bijvoorbeeld rond je taille? Het probleemgebied van veel vrouwen in de overgang. Dan moet het lichaam meer moeite doen om de bloedsuiker in evenwicht te houden en dat kan leiden tot suikerziekte. Val je af? Dan verklein je de kans op suikerziekte. Goed nieuws toch? En des te meer je aan gewicht verliest des te gunstiger de effecten. Een onderzoek⁹ onder ruim 1000 mensen met prediabetes laat zien dat elke kilo die een deelnemer afvalt het diabetesrisico met 16% vermindert tot maximaal zelfs 96% minder risico.

– Roken? Stop ermee!

Dat roken niet goed is voor je gezondheid is geen nieuws. Het veroorzaakt longemfyseem, hartaandoeningen plus diverse vormen van kanker. Er is ook onderzoek waaruit blijkt dat roken suikerziekte bevordert. Meer dan 20 sigaretten per dag roken verhoogt de kans op diabetes met 61%, aldus een analyse gebaseerd op meerdere onderzoeken¹º.

– Houd je vitamine D op peil

Om de bloedsuikers onder controle te houden, schijnt ook vitamine D relevant te zijn. Zo tonen studies¹¹+¹² aan dat te lage vitamine D-levels de kans op diabetes verhogen. Door te zorgen voor voldoende zonlicht en regelmatig vette vis eten bevordert het vitamine D-niveau in je lichaam. Daarbij geldt voor vrouwen boven de 50 jaar al enkele jaren het advies om extra vitamine D te slikken. Onder andere om botontkalking te bestrijden. Want als je ouder wordt vermindert de opname.

– Voorkom een zittend bestaan

Ook veel zitten op een dag doet je welzijn geen goed. Daar is de afgelopen jaren ook allerlei onderzoek naar verricht. De effecten van een zittend bestaan schijnen vergelijkbaar te zijn met roken. Het schijnt zelfs dat een zittend leven diabetes bevordert, aldus een omvangrijke studie. Want, wat blijkt? Mensen die het merendeel van de dag zittend doorbrengen hebben 91% meer kans lopen om suikerziekte te ontwikkelen¹³.

Kortom, kom je vervroegd of juist laat in de overgang? Dan is het goed je leefpatroon eens nader te bekijken. Kies onder andere voor gezonde, verse en natuurlijke voeding, stop met ongezonde gewoontes en beweeg regelmatig. Dat bevordert je gezondheid en verkleint de kans op diabetes en andere chronische aandoeningen.

Symptomen diabetes

Heb je te maken met een vroege of late overgang? En kamp je met allerlei vage gezondheidsklachten? Vraag je je af of die symptomen bij de overgang horen of vermoed je dat er wat anders speelt? De volgende verschijnselen kunnen duiden op suikerziekte, namelijk: vaak dorst hebben en veel plassen, vermoeid zijn, dubbel- of slecht zien, infecties die regelmatig terugkomen als blaasontsteking en kortademigheid. Herken je enkele van deze symptomen? En is de menopauze ingetreden? Bezoek dan zeker even de huisarts. 

Wist jij dat de overgang invloed heeft op het ontwikkelen van diabetes? Of heb je er ervaring mee? Je reacties lees ik graag. Wens je hulp bij het behouden en/of bereiken van een gezond gewicht in de overgang? Om suikerziekte en andere menopauze gerelateerde aandoeningen tegen te gaan? Bekijk dan eens mijn programma 20 Dagen Suikervrij.

Bronnen:
1. http://www.prnewswire.com/news-releases/early-and-late-menopause-can-increase-risk-of-type-2-diabetes-300302851.html
2. https://www.nhlbi.nih.gov/whi/
3. http://care.diabetesjournals.org/content/early/2012/12/07/dc12-1020?sid=8624e241-04c8-4a76-bd09-f3074b0c8b16
4. http://care.diabetesjournals.org/content/30/3/753
5. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19415409
6. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25917191
7. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18326601
8. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24243632
9. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1762038/
10. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18073361
11.https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21731035
12. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24456991
13. http://dssimon.com/MM/ACP-sedentary/Sendentarytime.pdf