Cellulite? Top 9 tips om vaarwel te zeggen tegen je sinaasappelhuid

Cellulite? Top 9 tips om vaarwel te zeggen tegen je sinaasappelhuid

Cellulite, hoe dat eruitziet weet je vast wel. Die kleine kuiltjes en bobbeltjes in je huid die doen denken aan de schil van een sinaasappel. Vandaar dat het in de volksmond vaak sinaasappelhuid wordt genoemd. Meestal tref je het aan op je bovenbenen, billen en bovenarmen. En nogal wat vrouwen schamen zich hiervoor en vragen zich af wat zij er tegen kunnen doen. Maar, weet je dat het een typische vrouwenkwaal is? Zo’n 90% van de vrouwen krijgt er in meer of minder mate mee te maken. In milde of vrij ernstige vorm.

En… het heeft niets met overgewicht te maken! Want, je kunt het krijgen als slank bent, jong, oud of mollig. In dit blog ga ik uitgebreider in op de verschillende facetten van die sinaasappelhuid. Wat zijn de oorzaken? Worden de putjes erger als je ouder wordt en in de overgang zit? En is er überhaupt iets aan cellulite te doen?

Wist je dat voeding en je hormoonhuishouding van grote invloed zijn op een gezonde huidDownload direct mijn recepten en tips voor een mooiere huid.

Inhoudsopgave:

Cellulite of cellulites?

Cellulite, de oorzaken

Cellulite: hormonen en leeftijd

Wat kun je doen tegen cellulite?

Cellulite of cellulites?

Misschien is het je weleens opgevallen dat de een cellulite zegt en een ander cellulites. Alsof het hetzelfde is. Toch is er een wezenlijk verschil tussen beiden!

Cellulites is een soort huidontsteking. Er is dan sprake van een bacteriële infectie onder het onderhuidse bindweefsel. Een veel voorkomende oorzaak van een dergelijke ontsteking is de stafylokokkenbacterie¹. Daardoor wordt de huid rood, voelt warm aan, is opgezwollen en kan tot hoge koorts leiden. Dit is dus echt wat anders dan de bekende sinaasappelhuid.

Deze veelvoorkomende aandoening kenmerkt zich door een bobbelige huid met putjes. Die ontstaat door onregelmatige onderhuidse vetophopingen door verkleving van vetcellen. De mate waarin het voorkomt en de vorm van de karakteristieke kuiltjes kan per persoon verschillen. Meestal tref je de doorgaans ovaalvormige putjes aan op de billen, dijen en bovenbenen. Maar, het kan ook elders op je lichaam voorkomen, zoals je bovenarmen, buik en heupen. En hoewel het een onschuldig probleem is, waar 1 op de 10 vrouwen vroeg of laat last van krijgt, vinden velen het cosmetische zeer storend en onflatteus.

Cellulite, de oorzaken

Waarom je als vrouw te maken krijgt met een zogenaamde sinaasappelhuid is eigenlijk niet 100% bekend. Doorgaans worden er diverse factoren als veroorzakers genoemd.

Zo wordt onder andere beweerd dat een ophoping van afvalstoffen in je bindweefsel zorgt voor die ontsierende sinaasappelhuid. Echter hard wetenschappelijk bewijs is er niet voor.

Vervolgens schijnt het wel zo te zijn dat je genen³ een rol spelen. Dus heeft je moeder er last van? Dan is de kans groter dat jij het ook krijgt.

Verder bestaat het vermoeden dat ook je leefstijl als roken, onevenwichtig voedingspatroon en te weinig bewegen bijdragen aan de vorming van een sinaasappelhuid.

Ook ouder worden en hormonale veranderingen worden in verband gebracht met cellulite. Hoezo? Daarover hieronder meer uitleg.

Cellulite: hormonen en leeftijd

Vooral het vrouwelijke hormoon oestrogeen² lijkt bij te dragen aan de vorming van die hobbelige huid. Vandaar ook dat het zich nogal eens tussen de 25- en 35 jaar openbaart. Vanaf dan gaan de oestrogeenniveaus namelijk langzaam omlaag.

Zoals je wellicht weet bevordert oestrogeen de opslag van vet rond je billen, heupen en dijen bevordert. Dat zorgt ervoor dat er minder voedingstoffen naar de huid worden getransporteerd en leidt er tegelijkertijd toe dat er ook minder afvalstoffen worden afgevoerd. Gevolg? Een verstoring in het bindweefsel en toename vetcellen in de onderhuid wat uiteindelijk zorgt voor die ontsierende vetkussentjes die doen denken aan de schil van een sinaasappel.

Ook je leeftijd beïnvloedt vervolgens de vorming van cellulite. Omdat wanneer je ouder wordt de elasticiteit van je huid vermindert. Die wordt slapper en gaat krimpen. De druk op de huid neemt hierdoor toe. Vervolgens worden vet, afvalstoffen en vocht eigenlijk als het ware naar buiten toe geduwd waardoor je huid bobbelig(er) wordt. Daarbij komt dat op latere leeftijd de huid ook dunner wordt en daardoor zie je oneffenheden sneller.

 Wat kun je doen tegen cellulite?

Dat die bobbels en vetophopinkjes in je huid een doorn in je oog zijn, hoef je mij niet te vertellen. Ook ik kamp ermee. Jammer genoeg is het bijna niet te voorkomen. Wat je wel kunt doen? De factoren die het mede veroorzaken beïnvloeden. Ofwel: ervoor zorgen dat het niet verergert. Daarnaast kun je jezelf in goede conditie houden en je huid steviger maken. Bijgaand mijn manieren om cellulite aan te pakken, namelijk:

Tip 1: lichaamsbeweging en oefeningen

Lichaamsbeweging en spierversterkende oefeningen⁴ verbeteren de doorbloeding van je huid, bevorderen de vetverbranding en helpen je spiermassa ontwikkelen. Dat samen zorgt ervoor dat je huid steviger en gladder wordt. Gevolg? De putjes en bobbels in je huid worden minder zichtbaar.

Tip 2: huid masseren en scrubben

Ook je huid flink masseren en scrubben draagt bij aan een betere bloedcirculatie en bevordert eveneens de afvoer van lymfevocht. Hierdoor wordt je huid steviger en valt je sinaasappelhuid veel minder op.

Tip 3: pas je kleding aan

Draag liever geen te strakke kleding, want dat belemmert een goede bloeddoorstroming en komt je sinaasappelhuid niet ten goede.

Tip 4: minder roken en alcohol

Rook je nog? Stop ermee. Niet alleen vervuil je je lichaam met giftige stoffen, maar het draagt ook bij aan de vernauwing van je bloedvaten en bevordert zo cellulite. Overigens ook alcohol heeft een negatief effect, dus beperk de inname ervan tot een paar glazen per week.

Tip 5: sauna

Breng regelmatig een bezoek aan de sauna. Daar wissel je warme en koude baden af wat je doorbloeding ten goede komt en helpt bij het tegengaan van een bobbelige huid. Natuurlijk kun je dat ook thuis doen door warme en koude douches af te wisselen.

Tip 6: sauna

Drink dagelijks voldoende water. Zo’n anderhalf liter per dag. Dat is goed voor je stofwisseling waardoor afvalstoffen en vetten adequaat kunnen worden afgevoerd. Daarnaast draagt een goed gehydrateerde huid bij aan de elasticiteit ervan.

Tip 7: groene thee

Trouwens? Ook groene thee is goed voor je lijf. Niet alleen stimuleert het je stofwisseling en reguleert je bloedsuiker, maar helpt ook cellulite bestrijden. Dit komt door het stofje theobromine dat het vrijkomen van opgeslagen vet stimuleert.

Tip 8: omega 3

De goede omega-3-vetzuren mogen niet ontbreken in je strijd tegen cellulite. Niet alleen heb je die vetten nodig voor een gezonde stofwisseling, maar ze schijnen ook een positief effect op je sinaasappelhuid te hebben. De vetzuren versterken namelijk het bindweefsel rond de vetcellen. Daarbij zijn omega-3-vezuren rijk aan antioxidanten die sowieso goed voor je zijn. Dus, eet wekelijks zeker een stuk vette vis en gebruik daarnaast olijfolie en dergelijke om je maaltijden mee te bereiden.

Tip 9: eet natuurlijk

Uiteraard helpt kiezen voor vers en natuurlijk eten ook. Laat daarom pakjes en zakjes links liggen, vermijd suikerrijke, kant-en-klaar-producten plus fastfood. Want, wat je niet verbruikt zet zich snel vast als vet in je lichaam. Ga liever voor langzame koolhydraten die veel vezels bevatten. Die helpen je sinaasappelhuis bestrijden, omdat ze giftige stoffen en afval uit de darmen verwijderen. Overigens? Fruit en groenten hebben eenzelfde effect.

En… overweeg je speciale behandelingen om definitief van je sinaasappelhuid verlost te worden⁵? Ik denk aan anti-cellulite crèmes, liposuctie, lasertherapie, bindweefselmassages, bodywraps enzovoort. Volgens de deskundigen biedt het allemaal weinig soelaas. Zeker niet op de lange termijn. Daarbij komt dat de therapieën en/of behandelingen vaak kostbaar zijn en regelmatig herhaald moeten worden voor een eventueel blijvend resultaat⁶.

Heb jij last van cellulite? Hoe ga je daarmee om? Heb je bepaalde tips om je huid in betere conditie te krijgen? Ervaringen met speciale anti-cellulite behandelingen? Geef je reactie hieronder. Wens je hulp bij het tegengaan van die ontsierende sinaasappelhuid? Misschien is dan mijn programma 20 Dagen Suikervrij interessant voor je.

button-20-dagen-suikervrij

Bronnen:
1. https://www.nhg.org/standaarden/volledig/nhg-standaard-bacteriele-huidinfecties
2. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11600568
3. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20059631
4. http://www.prevention.com/fitness/strength-training/6-moves-target-cellulite/page/2/0
5. http://www.medicinenet.com/cellulite/page2.htm
6. http://www.webmd.com/beauty/features/can-you-beat-cellulite#1

Over de schrijver
Hem
Door

Hem

op 16 Jul 2019

Misschien is suiker wel de oorzaak

Reactie plaatsen