8 tips zodat de overgang een mooie nieuwe fase voor je wordt

8 tips zodat de overgang een mooie nieuwe fase voor je wordt

Tijdens de overgang vinden er zowel fysiek, mentaal en emotioneel veel veranderingen plaats. Voor sommige vrouwen is de lijst met symptomen en klachten zo lang dat het onoverzichtelijk wordt. Want waar begin je voor jezelf met het verwerken van al die veranderingen die zo snel achter elkaar plaatsvinden? 

Je kunt de overgang ook als een mooie nieuwe levensfase zien waarin je ouder en wijzer bent. We kennen onszelf beter, zijn minder onzeker en staan steviger in onze schoenen. In dit blog 8 manieren om dit te zien als een bijzondere tijd. Waardoor je alles zonniger ziet en veel minder last hebt van eventuele klachten.

Inhoudsopgave:

1. Bewustzijn

2. Zie het als een re-set 

3. Zet selfcare op 1 

4. Houd je gewoontes onder de loep

5. Focus op wat je denkt 

6. Ontspan

7. Vind nieuwe doelen

8. Kom in beweging


1. Bewustzijn

Het begint met bewustzijn. Begrijp dat je lijf verandert. Als je weet wat er in je lichaam gebeurt, begrijp je het beter. En kun je er iets aan doen. Verdiep je in wat er gebeurt. 

De hoeveelheid oestrogeen in je lichaam daalt. Dat veroorzaakt klachten. 

Ben je er ook bewust van hoe je over de overgang denkt. Zie je het als aftakeling, het begin van het einde, dan heb je er veel meer last van. Als je het als een mooie, nieuwe fase ziet waarin heel veel te ontdekken valt, dan voelt dat anders. Met als gevolg dat je lichaam zich ook anders gedraagt. 

2. Zie het als een re-set

Herinner je de puberteit nog? Die fase waarin je zo onzeker was en je lichaam veranderde. Borsten die groeien, puistjes, onzekerheid. Daar moest je doorheen om vervolgens een leuke, zelfstandige vrouw te worden. Zie de overgang ook zo. Je lichaam verandert, jij verandert. Je hoeft je niet meer druk te maken om voor je gezin te zorgen. Je hebt meer tijd voor jezelf. 

Dat is ook het mooie van onze hormoonhuishouding. Onze ‘zorghormonen’ worden minder en in verhouding hebben we iets meer testosteron. Veel vrouwen ervaren dat als ‘nu ben ik aan de beurt’. 

Het is een volgende fase waarin je een mooie, wijze dame wordt. Of meisje, als je dat liever hebt. Want je hoeft je niet als een oude vrouw te gedragen. Je kent toch de uitdrukking ‘je bent zo jong als je je voelt’? 

Zet naast elk negatief beeld dat je hebt, iets positiefs. Omdenken dus. Je zult zien dat er veel is om naar uit te kijken. 

3. Zet selfcare op 1  

Wil je goed voor anderen kunnen zorgen, dan moet je eerst goed voor jezelf zorgen. We zijn er goed in om onszelf weg te cijferen. We hebben zoveel verantwoordelijkheden! Misschien zijn je kinderen al groot, maar heb je ouders die op leeftijd raken waar je voor moet zorgen. 

Maak er een prioriteit van om jezelf nu op de eerste plaats te zetten. Er gebeurt echt heel wat in je lichaam. Daar moet je naar luisteren. Dus neem de tijd voor de schoonheidsspecialiste, een massage of een bad met lekker oliën. Wees lief voor jezelf.

4. Houd je gewoontes onder de loep

Een nieuwe fase betekent ook dat je moet kijken welke gewoontes je hebt ontwikkeld die minder gezond zijn. Hoe ziet jouw eet- en slaappatroon eruit? Krijg je 400 gram groenten per dag binnen? Drink je 2 liter water? Kijk wat je goed doet en wat beter kan. Ben kritisch, maar gun jezelf ook wat.

Dit is het moment om bepaalde patronen te doorbreken. Maak nieuwe, gezonde gewoontes. Je hebt er de rest van je leven profijt van. 

5. Focus op wat je denkt

Dagelijks hebben we circa 60.000 gedachten. Daar zitten hele simpele dingen bij en hele moeilijke. Gelukkig zijn we ons niet bewust van al die gedachten. 95% is onbewust. Maar besef je wel dat ook die onbewuste gedachten je sturen. Of misschien moet ik zeggen dat juist die onbewuste gedachten je sturen. Al onze overtuigingen, alles wat we van onze ouders geleerd hebben. Veel hiervan beperken ons in onze verdere groei. Ze houden ons klein. Het is dus essentieel om je gedachtes te sturen. Door mindfulness, meditatie, het bijhouden van een dagboek. Er zijn allerlei technieken die je hierbij helpen.

6. Ontspan

In het verlengde van selfcare is dit nog een hele belangrijke: ontspannen. Relaxen. Chillen. Uitrusten. We krijgen elke dag zoveel prikkels binnen, we zijn zo druk. Er zijn nog nooit zoveel mensen met een burn-out geweest. Dat komt omdat we niet meer tot rust komen. Echt tot rust. Maak ontspanning dus een prioriteit. Een hele mooie vorm van ontspanning is ook lachen. Dan komen er feelgood hormonen vrij waardoor je spieren ontspannen. Dus zet die leuke comedy of lachfilm maar op.

7. Vind nieuwe doelen

Een mens gedijt het beste als ie doelen heeft, iets om ’s morgens voor op te staan. We hebben ons hele leven doelen gehad: een opleiding, een baan, een relatie, een huis, een gezin. We stonden de hele tijd in de zorg- en doestand. Totdat we op een ochtend wakker worden en denken: wat nu? Je merkt dat je geen hobby’s hebt en eigenlijk alleen maar bezig bent met anderen. Het is heel belangrijk om nu na te denken over nieuwe doelen. Begin klein. Ga ontdekken wat je allemaal leuk vindt. Durf te dromen, groots te dromen zelfs. En ga aan de slag. Als je gaat zitten, dan word je oud.

8. Kom in beweging

Misschien was je altijd al een sporter. Dan is dit punt niet voor jou. Tien tegen 1 echter dat er ergens een sportabonnement ligt te verstoffen. Voor als je misschien ooit weer wilt gaan sporten. Je hoeft niet persé naar de sportschool om in beweging te komen. Ga wandelen met een vriendin of ga fietsen. Om je overgangsklachten te beperken, is regelmatig cardio en het trainen van je spieren wel belangrijk. Met cardio verhoog je je hartslag, en dat is goe voor je. De richtlijn hier is om gemiddeld 150 minuten per week je hartslag iets hoger te hebben of 75 minuten stevig hoog. Voor je spieren geldt krachttraining, stretchen, stabiliteit- en balansoefeningen.

Je gaat daardoor o.a. serotonine en endorfine aanmaken. Deze feelgood hormonen helpen je als je door je overgangshormonen wat humeurig bent. Bovendien krijg je door sporten een goede conditie, meer energie én helpt het tegen die extra overgangskilo’s die opeens op je heupen zitten. Plus als bonus: je hebt minder last van ouderdomskwaaltjes. Kortom: redenen genoeg om in beweging te komen.


Veel mogelijkheden dus om deze nieuwe fase te omarmen. Zie de overgang als een nieuw tijdperk en als een re-set van je leven. Ben je bewust wat je denkt en welke gewoontes je jezelf hebt aangeleerd in de loop van de tijd. Wat kun jij aanpassen zodat de overgang voor jou een mooie nieuwe fase is? 

Wil je meer informatie over de overgang? Kijk dan eens naar Overwin je Overgang


Over de schrijver: Christianne ( Puur Chris) 

Christianne, Chris voor vrienden. Op mijn 46e werd ik ernstig ziek. Gelukkig kwam het goed. Ik begon me meer te verdiepen in wat ik zelf kon doen aan mijn geluk en gezondheid. En ik was benieuwd wat de impact van de overgang zou zijn. Zo ontstond Puur Chris, speciaal voor vrouwen van 45 tot 60 jaar. 

Ik zie de menopauze inmiddels als een prachtige nieuwe fase. Ik gun het iedereen om daar meer van te genieten.  

Inmiddels ben ik een Amerikaans gecertificeerd health coach, blog en vlog ik en heb ik een podcast. 

Ik woon in een heerlijk familiehuis samen met mijn man, drie studerende kinderen, een hond, kippen en een tamme dwerpapegaai. Daar vind je ook elke maandag mijn lieve bonuszoon en schoondochter met hun kleine dondersteen van 2. Kortom: volop reuring ☺Over de schrijver
Reactie plaatsen